Novosti

Adolescencija, mogući problemi i kako ih rešiti

Dobar rezultat na Google-u kada ljudi pretražuju reč ,,adolescencija"

Rana adolescencija se smatra važnim periodom za preduzimanje preventivnih koraka, ukoliko se pojave prvi znaci socijalno neprihvatljivog ponašanja.

Nikako ne treba zanemarivati te prve znake antisocijalnog ponašanja jer oni mogu biti uvod u mnogo ozbiljnije probleme, kao što su razni oblici delikvencije, upotreba opasnih supstanci poput opijata koji izazivaju zavisnost i neretko trajno oštećuju organizam.

Roditelji često prolongiraju odlazak kod psihologa i psihijatra misleći da će sve proći kao faza u razvoju, međutim, s obzirom da dete prestaje da bude dete, počinje da razmišlja slobodno i često buntovno, zakasneli poziv za pomoć “zalutalog” adolescenta može biti koban.

Praksa je pokazala da nedostatak roditeljskog nadzora, primena raznih oblika kazni, nedovoljna uključenost roditelja u emotivni i društveni život deteta jeste često povezano sa antisocijalnim ponašanjem, kao što je odvajanje deteta od školske zajednice i privlačenje ka druženju sa devijantnim vršnjacima.

Zanemarena deca, kao i ona ekstremno kontrolisana su sklonija devijantnom ponašanju, a to se posebno uočava kada dete dođe do ovog osetljivog životnog perioda.

Adolescenciju možemo posmatrati kao neki oblik tranzicije, kada iz dečje naivnosti i nezrelosti prelazimo u zrelost odraslog doba i kada se dešavaju razne psihičke, fizičke i socijalne promene.

Ukoliko kod svog adolescenta prepoznajete promene koje ne idu u dobrom pravcu, budite odvažni i slobodni da potražite savet stručne i iskusne osobe. Biti roditelj je jedan od najodgovornijih poslova na svetu, kao i biti lekar odgovoran za nečiji život.

U našoj poliklinici pružićemo punu pažnju vama i vašem detetu u pronalaženju načina da poboljšamo sposobnost buduće zrele ličnosti da postavi svoje ciljeve i identifikuje male korake ka njihovim ostvarenjima. Takođe, pomoći ćemo vašem detetu da razvije vršnjačku podršku, postavi lična ograničenja i samo se uključi u rešavanje sopstvenih problema, što je odlika zrele ličnosti.