Novosti

Core biopsija dojke

Core biopsija dojke je medicinska procedura koja se koristi za ispitivanje tkiva dojke i predstavlja deo obaveznog dijagnostičkog algoritma u svetu.

Deo su preporuka Nacionalnog vodiča dobre kliničke prakse za dijagnostiku i terapiju karcinoma dojke Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Izvodi se da bi se ustanovilo da li je tkivo dojke zdravo ili je zahvaćeno rakom.

Core biopsija dojke se obično radi kada se na dojci pojavi neki oblik promene ili ako postoje rezultati koji ukazuju na moguću prisutnost raka. Odluku najčešće donosi endokrini hirurg uz konsultacije sa onkološkim hirurgom i onkologom.

Core biopsija dojke

Tokom core biopsije dojke, hirurg koristi specijalnu iglu za uzimanje uzorka tkiva iz dojke. Core biopsija se obavlja u lokalnoj anestezijom. Sama procedura traje do 20 minuta.

core biopsija dojke

Generalno biopsiji ne prethode nikakve pripreme. U slučaju da pacijentkinja uzima lekove za razređivanje krvi, aspirin, ibuprofen ili druge lekove koji utiču na zgrušavanje krvi, moguće je da će morati da se prestane sa primenom ovih medikamenta pre biopsije.

Nakon što doktor završi proceduru, uzorak se šalje u laboratoriju na patohistološku analizu. Rezultati obično stižu za nedelju dana. Nakon toga, u zavisnosti od nalaza, pacijentkinji će se savetovati dalji koraci i lečenje od strane hirurga i onkologa.

Core biopsija dojke je jedan od najefikasnijih načina za otkrivanje raka. To je sigurna i učinkovita metoda za dijagnostikovanje i prepoznavanje tumora dojke. Intervencija nije rizična. Neželjeni efekti su veoma retki.

Glavni neželjeni efekti se javljaju u vidu ​​bola, crvenila, oticanja ili modrice.

Najveći broj žena u mladom i srednjem dobu kaže da im je procedura prošla potpuno bezbolno. Procedura se može se raditi i u trudnoći.

Kao i kod bilo koje druge procedure, postoje određene stvari koje bi trebalo uzeti u obzir pre kor biopsije dojke.

To uključuje razgovor o zdravstvenom stanju sa lekarom hirurgom, kao i ultrazvuk dojke kako bi se utvrdilo da li je neophodno obaviti kor biopsiju. Hirurg će takođe biti u mogućnosti da pruži odgovore na bilo kakva pitanja koja se tiču ​​procedure i daljeg toka lečenja.

Konačno, bitno je zapamtiti da se core biopsija dojke obavlja samo u slučaju da postoje sumnjivi simptomi koji ukazuju na moguću prisutnost raka. Ako se pojave bilo kakvi neobični simptomi, čvor u dojci, promene na bradavici i drugi simptomi, potrebno je odmah potražiti medicinsku pomoć.

Lekar će odrediti da li je potrebna core biopsija ili neka druga vrsta ispitivanja.

Javite se na vreme

Preglede i core biopsiju dojke obavlja prof. dr Aleksandar Karanikolić, načelnik odeljenja za hirurgiju dojke Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu uz konsultacije sa lekarima drugih specijalnosti.

Dr aleksandar Karanikolić

Ishod lečenja karcinoma dojke u mnogome zavisi od faze u kojoj je karcinom otkriven. Izuzetno je važno da se pacijenkinja javi u što kraćem roku.

Core biopsija se obavlja u Nišu, u Poliklinici Varnava, pod lokalnom anestezijom, potpuno bezbolno. Procedura traje do 20 minuta. Poliklinika Varnava vam omogućava pristup ekspertima u oblasti dijagnostike i lečenja tumora dojke.

Cena pregleda prof. dr Aleksandra Karanikolića iznosi 5.000din
Cena core biopsije sa patohistološkim nalazom iznosi 18.000din