Novosti

COVID 19 i dojenje

Korona je naša nova realnost koju moramo da prihvatimo i živimo sa njom, u skladu sa preporučenim smernicama.

Dosadašnji podaci su ograničeni ali u ovom trenutku ne postoje dokazi da su trudnice i dojilje u većem riziku od razvijanja teških oblika bolesti Covid 19. Još uvek ne znamo, da li trudnica pozitivna na Covid 19, može da prenese virus fetusu tokom trudnoće odnosno bebi nakon porođaja. Virus nije pronađen u uzorcima amnionske tečnosti ili majčinog mleka.

Kako se rezultati ispitivanja i preporuke medicinskih stručnjaka iz dana u dan menjaju i dopunjuju, u obavezi smo da svi, uključujucu i trudnice i porodilje, imamo visoke doze ozbiljnosti i pozornosti, kako bi očuvali svoje zdravlje kao i zdravlje svojih potomaka.    

Preporuke nadležnih od strane SZO, za dojilje, su sledeće:  

  • Majka koja nema respiratorne tegobe, nema sumnju ili dokazani Covid 19, može da doji svoju bebu na uobičajeni način, kao i u svakoj drugoj prilici.
  • Majka koja ima sumnju ili potvrdu na Covid 19, bez izraženih simptoma,  može da doji ili hrani svoju bebu majčinim mlekom. 

Savetuje se  da se kontakti i interakcije između bebe i mame smanje, da spavaju u odvojenim sobama ako je moguće.    

Preporučuju se sledeće zaštitne mere:  

  • Pre kontakta sa bebom ili pre izmuzavanja, majka treba da opere ruke, opere i osuši dojke, zatim da stavi masku na usta i nos i drži ih sve vreme dok ima kontakt sa bebom, dok je hrani ili doji.
  • Ako se majka ne oseća dovoljno dobro da doji bebu, može da izmlaza svoje mleko vodeći računa o higijeni ruku i posuda za izmlazanje.
  • Nakon obavljenog podoja, hranjenja ili izmlazanja, treba da se maska skine, baci i opere ruke.

Majka koja ima sumnju ili potvrdu na Covid 19, sa prisutnim tegobama u smislu groznice, kašlja ili otežanog disanja treba da se javi nadležnoj instituciji.

Dr Sonja Filipović, specijalista pedijatrije