Novosti

Da li nagla promena vremena može uticati na vaše zdravlje?

Može li iznenadna promena vremena izazvati neke tegobe – pitanje koje nam pacijenti često postavljaju.

Naše višegodišnje iskustvo, kao i naučna istraživanja kojima smo se bavili, govore da promene vremena u velikoj meri mogu da utiču na zdravlje ljudi.

Promene vremena, naročito nagle, predstavljaju ozbiljan izazov za naš imuni sistem, kao i za naš koštano-zglobni sistem.

Naša tela su naviknuta da funkcionišu na određenoj temperaturi, a ukoliko dođe do nagle promene te temperature, javljaju se različite tegobe dok telo pokušava da se prilagodi novonastaloj situaciji.

Promenljivi uslovi mogu izazvati određene simptome. Na primer, hladan vazduh može izazvati curenje iz nosa i suziti disajne puteve.

Ako se sprema oluja, promene atmosferskog pritiska mogu izazvati bolove u zglobovima ili čak migrenozne glavobolje kod nekih ljudi.

A nakon kiše, porast polena može pogoršati simptome alergije.

Najčešći problemi koji mogu biti izazvani naglom promenom vremena su:

  1. Infekcije i bolesti gornjih disajnih puteva
  2. Hronični problemi sa sinusima i grlom
  3. Sezonska astma i bronhitis
  4. Sezonske alergije na polen
  5. Epidemije prehlade i gripa
  6. Povrede mišića i zglobova

Ako vaš imuni sistem burno reaguje na nagle promene temperature koje se poslednjih godina često dešavaju, zakažite svoj pregled u našoj poliklinici kako biste, uzimajući u obzir celokupno stanje organizma, dobili praktičan savet kako da preduhitrite neželjene promene u vašem telu usled naglih temperaturnih oscilacija.