Novosti

Da li vas tokom zime muče bolovi u zglobovima i mišićima?

Trenutno smo u periodu godine kada je veoma hladno napolju, a unutar prostorija nam je uglavnom toplo ili čak pretoplo.

Osobama koje pate od bolova u mišićima i zglobovima hladno vreme nikako ne godi, mada nagli prelasci iz tople sobe napolje i zdravim osobama mogu izazvati brojne neprijatnosti.

Naime, na hladnoći se mišići skupljaju i postaju manje elastični, zbog čega se stvara opasnost od mišićne napetosti i povreda.
Zato naši reumatolozi dele savete pacijentima koji imaju pojačane bolove u zimskom periodu kako da se ponašaju i promene svakodnevne navike kako bi kritičan period pregurali što bezbolnije.

Tokom zime je teže pridržavati se zdravih navika, kako zbog nedostatka svežeg voća i povrća, ali i nedostatka volje za vežbanjem i kretanjem zbog hladnoće, tako čak i oni najdisciplinovaniji pokleknu i ne odole izazovima bogatih prazničnih trpeza.

Svakako, ne treba da se ustručavate, ali budite umereni, a u nastavku teksta ćemo navesti neke od benefita uravnotežene ishrane i umerenog kretanja.

1. Uravnotežena ishrana
Izbalansirana ishrana doprinosi čitavom organizmu, pa i našim zglobovima koji su na testu već pri prvoj poledici.
Sada, posebno u toku praznika, ograničite unos mesa i suhomesnatih proizvoda, kao i količinu slatkiša jer sve ovo podstiče upalne procese u zglobovima. Radije birajte vitamin E i omega 3 masne kiseline iz ribe, sojinog ulja i ulja repice, orašaste plodove itd. Sveže voće i povrće će svakako doprineti otpornosti celog sistema, pa i stanju zglobova i mišića.

2. Kretanje
Ono što se nikako ne savetuje je to da ne treba da prestanete da se krećete usled straha od bolova, jer tako zglobne hrskavice ostaju bez važnih hranjivih materija.
Kao i kod ishrane i pokrete bi trebalo izbalansirati, ujednačiti, da se lagano krećete kako bi se izbeglo opterečenje u vidu trzaja. Bitna stvar je da se proizvodnja sinovijalne tečnosti koja podmazuje zglob podstiče upravo šetnjom. Međutim, ako se jave akutni, jači bolovi, preporuka je mirovanje, a u slučaju da bolovi potraju
više dana, potrebno je obratiti se lekaru, jer je uspešno saniranje problema uvek izvesnije u početnom stadijumu. Da biste pomogli svojim mišićima i zglobovima na duže staze, potrebna je kontinuirana fizička aktivnost koja treba da bude dozirana i ciljana, spram stanja vašeg organizma u celini.

U našoj poliklinici rade eminentni reumatolozi koji pružaju individualan pristup svakom pacijentu, uzimajući u obzir čitavu istoriju bolesti i životnih navika. Uživajte u svakom godišnjem dobu i ne dozvolite vremenskim promenama da utiču na vaše zdravlje, već preventivno i blagovremeno reagujte.