Novosti

DESET SAVETA ZDRAVIMA KAKO SPREČITI NASTANAK BOLESTI SRCA – Prof. dr Ljubomir Hadži Pešić

1. Redovno kontrolisati telesnu težinu i ne dozvoliti više kilograma nego što to odgovara telesnoj visini. Gojaznost je uzrok ne samo bolesti srca, već i drugih bolesti i što je najopasnije – naprasne smrti.

2. Hrana u svom sastavu treba da ima sve hranljive materije: ugljene hidrate, masti, proteine, vitamine i minerale. Preporuka je da se ugljeni hidrati što više unose u obliku svežeg povrća, voća, crnog ili raženog hleba. Masti unositi u obliku biljnih ulja. Proteine konzumirati u vidu posnog mesa, dva puta nedeljno ribe i jedanput nedeljno soje.

3. Pušenje se nikome ne dozvoljava.

4. Alkohol u manjoj količini (jedna čaša) najbolje kao crno vino dozvoljeno je zdravim osobama. U većim količinama alkohol se nikome ne preporučuje.

5. Upražnjavati redovno fizičku aktivnost, bar četiri puta nedeljno. Odvojiti sat vremena za brzo hodanje, vožnju bicikla, plivanje ili drugu rekreaciju.

6. Stresovi se ne mogu izbeći u životu, ali mogu da se ublaže i prorede. Treba naučiti da se ne može više uraditi nego što dozvoljavaju telesne i psihičke mogućnosti pojedinca. Svoje vreme mora da se rasporedi tako da se nikada ne bude u vremenskom tesnacu.

7. Borba protiv bolesti srca počinje u detinjstvu. Tada treba formirati zdrave životne navike. Orijentisati decu da se pravilno hrane i da budu fizički aktivna. Stalno informisati omladinu o pogubnom dejstvu duvana, alkohola i drugih štetnih postupaka.

8. Sve osobe posle 40 godine starosti treba jednom godišnje da idu na sistematske lekarske preglede. Detaljnije preglede moraju da imaju osobe u čijoj porodici postoje oboleli od srca.

9. Kada je prisutan jedan ili više faktora rizika za nastanak koronarne bolesti srca (visok sadržaj masti u krvi, visok krvni pritisak, šećerna bolest, gojaznost), što ranije započeti njegovo lečenje.

10. Nagrada za pridržavanje ovih preporuka biće ne samo duži život, već život pun zadovoljstava i životne radosti.

Preuzeto iz knjige „Infarkt miokarda i angina pektoris“, učtivošću prof. dr Ljubomira Hadži Pešića