Novosti

Grčevi kod beba 

grčevi

Grčevi ili, kako se stručno nazivaju, infantilne kolike su vrlo česta tegoba od koje pati 10-30% beba u prvim mesecima života. Podjednako se javljaju i kod dečaka i kod devojčica, kao i kod beba koje se doje ili hrane formulama.

Stomačni grčevi se ispoljavaju nekontrolisanim, zacenjujućim produženim plačom kod bebe koja je inače zdrava, dobro uhranjena i normalno napreduje. Grčevi kod beba izazivaju izuzetnu uznemirenost i obično su praćeni nadutošću stomačića, stezanjem pesnica i grčenjem nogu prema stomaku, što je reakcija novorođenčeta na bol.

Sve bebe generalno najviše plaču u prva tri meseca zivota, ali plač uzrokovan ovim stanjem je nešto drugačiji. Neki doktori ga definišu pravilom broja tri:  3 sata plaču, najmanje 3 puta dnevno, najmanje tri nedelja zaredom, a simptomi se javljaju između 3-6 nedelje života.

Postoji više teorija zašto se javljaju grčevi kod beba:

  • Nedovoljno razvijen digestivni trakt kod beba. 

Kao posledica toga, hrana se samo delimično razlaže i brže prolazi kroz creva, zbog čega dolazi do stvaranja više gasova u crevima, koji posledično dovode do grčeva.

  • Nedovoljno ili prekomerno hranjenje.

 U oba slučaja dolazi do grčenja mišića u organima za varenje, što stvara bol kod beba.

  •  Aerofagija 

 Ukoliko beba veoma brzo, halapljivo sisa ili uzima obrok putem flašica, moze doći do gutanja veće količine vazduha, koja će poremetiti motilitet creva i dovesti  do nelagode i bola kod beba, zbog čega je poželjno da se beba nakon obroka podigne kako bi mogla da podrigne.

Imajte na umu da infantilne kolike nisu bolest, bez obzira koliko god dramatično izgledale i bile naporne roditeljima i okolini, one su ipak bezopasne.

Kako pomoći bebi?

Svaka beba reaguje drugačije, pa roditelji  treba da istraže šta njihovu bebu umiruje. Prostor u kom beba boravi treba učiniti sličnim okruženju gde je provela devet meseci. Okruženje bi trebalo da bude toplo, bez jakih zvukova i svetlosti.

Blaga masaža bebinog stomaka u smeru kazaljke na satu, ne odmah posle obroka, već sat vremena pre obroka. Bebu treba masirati vrhovima dva prsta od pupka ka spolja praveći blage krugove.

Možete  kružnim pokretima blago masirati „jastučiće“ ispod prstića na tabanima.

Držite bebu  u „fetus“ položaju (preko ruke sa savijenim nožicama)

Prilikom dojenja  treba proveriti tehniku dojenja – da li beba dobro prijanja uz dojku. Bebe često halapljivo  jedu, pa je poželjno usporiti hranjenje, odvojiti bebu od dojke, podignuti je da podrigne, pa nastaviti sa hranjenjem.

Ukoliko se koristi mlečna formula, bebu treba držati u uspravnijem položaju dok jede. 

Koristite flašicu sa manjom cuclom iz koje mleko ne ističe previše brzo da bi se smanjila količina vazduha koji beba guta prilikom hranjenja.

Ako beba sisa izbegavajte da jedete kupus, karfiol, brokoli, paškanat, pasulj, začinjenu hranu, citruse, kikiriki, orašaste plodove, čokoladu. 

Neke bebe smiruju takozvani beli šumovi, kao što su: zvuk usisivača, fena za sušenje kose, šum talasa, zvuk padanja kiše ili vožnja automobilom.

Takođe, pomaže topla kupka.

Pomoć lekara potražite:

* Ako se beba ne smiruje iako ste sve isprobali (grčevi su jaki, beba plače duže od 3 sata)

* Ako bljucka i povraća u mlazevima

* Ako odbija da jede i vrišti

* Ako joj je stomak tvrd, naduven i bolan na dodir

* Ako ne napreduje ili gubi težinu

* Ako ima dugotrajan zatvor i ne može da izbaci gasove