Interna medicina – Kardiologija

Uz pomoć savremene tehnologije, najboljih holter uredjaja, ekg-a, i ultrazvuka najnovije generacije koji pouzdano prikazuju čitavu strukturu srca i njegove funkcije, naši kardiolozi eksperti iz Kliničkog centra Niš i Vojne bolnice, postaviće vam tačnu dijagnozu i dati adekvatnu terapiju kako bi vam omogućili kvalitetan i dugovečan život bez srčanih tegoba. Sve preglede u našoj poliklinici možete uraditi uz zakazivanjem telefonom i bez čekanja.

Poliklinika za svoje pacijente obezbeđuje:

 • Pregled interniste – kardiologa
 • Kućna poseta kardiologa
 • Ekg
 • Holter EKG 24h/48h/72h
 • Holter krvnog pritiska
 • Eho srca
 • Stres eho test
 • Ergo test
 • Kolor dopler karotida i drugih krvnih sudova

Kardiologija

Pregled kardiologa 4.500
Kontrolni pregled kardiologa u periodu do 14 dana 2.500
EHO srca 3.800
Pregled kardiologa profesora 6.000
Kontrolni pregled kardiologa profesora u periodu do 14 dana 3.500
Kućna poseta kardiologa 7.000
ERGO test 4.000
EKG 500
Stres EHO test 7.500
Holter EKG 24h 3.000
Holter EKG 3k 48 h 4.000
N.Holter EKG-a 5.500
Holter EKG 12k 24 h 3.500
Holter EKG 12k 48h 5.000
Holter krvnog pritiska 3.000
Pregled interniste 3.000
Kontrolni pregled interniste u periodu do 14 dana 2.000

Pregled kardiologa

Dolazak kod kardiologa podrazumeva razgovor sa pacijentom, uzima se porodična anamneza tj. opterećenosti bolestima srca, detektuju se faktori rizika kao što je prekomerna težina, povišen krvni pritisak, fizička neaktivnost, povišen nivo šećera i masnoća u krvi, stres, pušenje…

Na osnovu lične i porodične anamneze, pregleda i urađenog EKG-a predlaže se, ukoliko je to potrebno, dopunska dijagnostička procedura:

 • ehokardiografija (ultrazvuk srca)
 • holter EKG
 • holter krvnog pritiska
 • test fizičkog opterećenja
 • dopler karotidnih arterija vrata

Promena načina života osnova je za smanjenje rizika od nastanka srčanih bolesti. Ali, ona ne podrazumeva samo pravilnu ishranu i fizičku aktivnost već i redovne kardiološke kontrole kako bi se dobila odgovarajuća terapija i blagovremeno prevenirala dalja ostećenja i komplikacije.

Kada se treba javiti kardiologu?

Kardiološki pregled se preporučuje kako ljudima sa tegobama, tako i mladim ljudima koji se bave rekreativno ili takmičarski sportom.

Tegobe koje se najčešće javljaju i zbog kojih je potrebno obaviti pregled kako bi se postavila pravovremena i tačna dijagnoza su:

 • bol u grudima
 • gušenje ili stezanje u grudima
 • lupanje odnosno preskakanje srca
 • povišen krvni pritisak
 • glavobolja, vrtoglavica
 • otoci potkolenica
 • zamor i opšta slabost

Holter EKG-a 24h/48h

Holter srca je medicinski uređaj koji se koristi za praćenje električne aktivnosti srca tokom dužeg vremenskog perioda, obično 24 do 48 sati. To je non-stop monitoring koji omogućava lekarima da prate srčane ritmove i otkriju nepravilnosti koje se možda ne bi primetile tokom standardnih EKG testova. Pacijent nosi maleni uređaj veličine diktafona koji je povezan sa elektrodama postavljenim na koži grudi. Uređaj beleži električne impulse srca tokom svakodnevnih aktivnosti, uključujući spavanje i fizičke napore. Nakon perioda nošenja, lekari analiziraju snimljene podatke kako bi postavili tačnu dijagnozu i preporučili odgovarajući tretman.

EKG

Elektrokardiografija (EKG) je neinvazivni medicinski test koji beleži električnu aktivnost srca. Postupak uključuje postavljanje elektroda na kožu grudi, ekstremiteta i drugih delova tela. Elektrode hvataju električne signale koji nastaju tokom svakog srčanog ciklusa i prenose ih na EKG aparat. Ovaj aparat generiše grafikon, poznat kao elektrokardiogram, koji prikazuje ritam i aktivnost srca. EKG je važan alat za dijagnostiku srčanih poremećaja kao što su aritmije, infarkt miokarda i druge bolesti srca. Lekari koriste EKG rezultate kako bi procenili zdravlje srca pacijenta i preduzeli odgovarajuće medicinske korake.

Holter krvnog pritiska

Holter krvnog pritiska je medicinski uređaj koji omogućava kontinuirano praćenje krvnog pritiska tokom 24 sata ili duže. Ovaj neinvazivni aparat se nosi na ruci i automatski beleži krvni pritisak u redovnim intervalima, čime se dobija jasnija slika o varijacijama pritiska tokom različitih aktivnosti, uključujući i spavanje. Holter krvnog pritiska je koristan za dijagnozu hipertenzije, praćenje efikasnosti terapije, identifikaciju „belog mantila“ hipertenzije (povišen pritisak samo u prisustvu lekara), kao i otkrivanje eventualnih skrivenih kardiovaskularnih rizika. Lekari analiziraju snimljene podatke kako bi postavili tačnu dijagnozu i personalizovali pristup lečenju pacijenta.

Ergometrija – Test opterećenja srca

Ergometrija, poznata i kao test fizičkog opterećenja ili stres test, je medicinska procedura koja se koristi za procenu srčane funkcije tokom fizičkog napora. Pacijent obavlja vežbe, poput vožnje bicikla ili hodanja na pokretnoj traci, dok su srčana aktivnost, krvni pritisak i druge vitalne funkcije pažljivo praćene. Ova metoda omogućava lekarima da identifikuju potencijalne srčane probleme, kao što su ishemijska bolest srca ili aritmije, koje se mogu pojaviti samo tokom fizičkog napora. Ergometrija pomaže u postavljanju dijagnoze i planiranju adekvatnog lečenja.

Ultrazvuk srca

Ultrazvučni pregled srca, poznat i kao ehokardiografija ili eho srca, je neinvazivna dijagnostička procedura koja koristi zvučne talase visoke frekvencije za vizualizaciju strukture i funkcije srca. Ovaj siguran i bezbolan test omogućava lekarima da detaljno analiziraju srčane komore, zalistke, krvne sudove i kontrakcije srčanog mišića. Rezultati ultrazvuka srca pomažu u identifikaciji srčanih poremećaja kao što su srčane mane, hipertenzija, dilatacija srca i druge bolesti srca. Ovaj dragoceni alat omogućava pravovremenu dijagnozu i personalizovanu terapiju, čime se unapređuje briga o srčanom zdravlju pacijenata.

Stres ehokardiografski test

Pre započinjanja testa postavljaju se elektrode na prednju stranu grudnog koša kojima se tokom testa beleži EKG zapis. Zatim će lekar pomoću ultrazvučne sonde sagledati kakva je pokretljivost srca u miru. Pacijent nakon toga prelazi na pokretnu traku, po kojoj hoda uz postepeno povećanje brzine i nagiba trake. Time se povećava fizički napor i ubrzava rad srca. Sa povećavanjem opterećenja istovremeno se prati nekoliko parametara:

 • Broj otkucaja srca u minuti (srčana frekvenca)
 • EKG zapis
 • Krvni pritisak
 • Pojava tegoba (bol u grudima, lupanje i preskakanje srca, zamaranje, vrtoglavica, i dr.)

Pacijent prestaje da hoda na traci ukoliko se umori, dobije tegobe ili mu lekar saopšti da stane. Tada će se ponoviti ultrazvuk srca pri opterećenju. Lekar će proceniti da li je došlo do promena u pokretljivosti srca u odnosu na nalaz u miru. Stres ehokardiografski test traje 45 – 60 minuta.

Naš tim