Novosti

Kada je potrebno uraditi kolonoskopiju?

Šta je kolonoskopija?

Kolonoskopija je endoskopski pregled creva i radi se u slučaju pojave simptoma ili sumnje lekara na neko oboljenje creva.

Ovaj pregled se izvodi pomoću posebnog aparata – kolonoskopa koji izgleda poput dugog, tankog, fleksibilnog creva na čijem kraju se nalazi kamera koja omogućava doktoru detaljan pregled kako bi se na vreme uočile bilo kakve promene u tankom i debelom crevu pacijenta.

Kolonoskopija je jedna od najboljih metoda za postavljanje precizne i tačne dijagnoze gastroenterologa.

Ovaj način pregleda tankog i debelog creva je jako važan jer može da otkrije karcinom u ranoj fazi, kao i polipe, pre nego što se potencijalno razviju u teže oboljenje.

Kako prepoznati znake upozorenja kolorektalnog kancera?

Većina simptoma može da ukazuje i na druge, manje ozbiljne probleme, ali uvek je bolje otkloniti sumnju i sprečiti dalje komplikacije. Najčešći simptomi su:

  • Bolovi u stomaku
  • Nadimanje
  • Hronični umor
  • Krv u stolici
  • Uske, tanke stolice
  • Dijareja
  • Zatvor
  • Gubitak težine
  • Grčevi
  • Mučnina, povraćanje

Ako patite od nekog od simptoma sa gornje liste već duže vreme ili ako simptomi postanu ozbiljni, vreme je da pozovete lekara i zakažete proceduru.

Kako da se pripremite za kolonoskopiju?

Nekoliko dana pre kolonoskopije bi trebalo da promenite svoju ishranu i eliminišete količinu hrane bogate vlaknima. To znači da ne bi trebalo da jedete sušeno i sirovo voće, semenke, orašaste plodove, integralne žitarice, pasulj, smeđi pirinač ili sirovo povrće.
Takođe bi trebalo da se posavetujete sa svojim lekarom ukoliko ste na određenoj terapiji.

Dan pre procedure ćete morati da pređete na čisto bistru tečnu hranu. Ovo bi trebalo da se sastoji od supe, želatina, kafe ili čaja, bistrih pića, sladoleda, vode i sokova bez pulpe.
Noć pre kolonoskopije treba da popijete propisanu tečnost za čišćenje creva koja će izazvati dijareju. Koliko god ovo zvučalo neprijatno, to je vitalni korak da osigurate da vaše telo bude čisto za ovu vrstu pregleda.

Kako funkcioniše pregled?
Kada dođe taj trenutak, dobićete anesteziju ili sedativ da biste smanjili eventualnu nelagodnost.
Leći ćete na bok i privući čete kolena grudima tako da cev za kolonoskopiju može lako proći kroz rektum. Cev će naduvavati vaše debelo crevo vazduhom ili ugljen-dioksidom kako bi vašem lekaru pružila bolji pregled na sluznicu debelog creva.

Istovremeno, mala kamera na kraju epruvete će prenositi fotografije na monitor kako bi ih
lekar pregledao.
Ako je potrebno, u ovom trenutku lekar može da ubaci instrument za uzimanje uzorka tkiva ili može da ukloni eventualne abnormanosti na tkivu ili prisutne polipe.
Čitava procedura traje oko 30-60 minuta.

Svako stariji od 50 godina ili ljudi ispod 50, sa porodičnom istorijom raka debelog creva ili polipa, treba da se podvrgnu ovom pregledu.

Jako je bitno da osvestimo važnost ovog pregleda, koji, istina nije prijatan, ali sprečava mnogo neprijatnije situacije koje mogu da se dese ukoliko propustimo da reagujemo na vreme.

Ukoliko sumnjate da nešto nije u redu sa vašim crevima, zakažite već danas svoju kolonoskopiju u našoj poliklinici.

Mnogo je lepše živeti bez sumnje ili, ako postoji problem, mnogo ga je lakše rešiti ako se na vreme otkrije.