Novosti

Kako pobediti sindrom prolećnog umora?

Hipokrat je još davno uočio da nagla promena vremenskih prilika ima snažan uticaj na zdravstveno stanje ljudi tj. da može nepovoljno da utiče na čovekovo zdravlje. To u velikoj meri zavisi od sredine u kojoj čovek živi, njegove sposobnosti prilagođavanja, psihofizičkog i zdravstvenog stanja, životne dobi itd.

Sindrom prolećnog umora se manifestuje kroz osećaj slabosti, umora bez realnog razloga, manjka koncentracije, glavobolje koja je često praćena povišenim krvnim pritiskom, probavne probleme, nagle promene raspoloženja, uznemirenost, razdražljivost i razna depresivna stanja.

Prolećni umor deluje nepovoljno i na naš imuni sistem pa smo tada podložniji raznim bakterijama i virusima.

Ako prepoznajete kod sebe neke od ovih simptoma, koji se obično javljaju u periodu smene zime i proleća, sada je pravo vreme da se dobro pripremite i izbegnete potencijalne tegobe.

Na šta treba obratiti pažnju?

Spavajte dovoljno

Umoran čovek je osetljiviji na sve, pa i na promene vremena. U snu se luče supstance koje snižavaju hormon stresa, regulišu krvni pritisak, jačaju sve odbrambene mehanizme, samim tim je preporučljivo da pojačate san i odmor u toku dana u ovom periodu.

Budite aktivni

Osećaj tromosti i razdražljivosti je često posledica fizičke neaktivnosti koja je karakteristična za zimski period. Vežbanjem ne samo da se osećamo bolje i vitalnije, već se povećava dotok kiseonika u ćelije, a samim tim je i telo odmornije i snažnije.

Obezbedite prirodni vitamin D

Potrudite se da svakodnevno provodite određeno vreme na svežem vazduhu u prirodi, gde ćete se izlagati sunčevim zracima i prirodno obezbediti sebi dragoceni D vitamin kog uglavnom imamo u deficitu svake zime, a koji je jako bitan za naš imunitet i zdravlje kostiju.

Pređite na laganu hranu

Da biste lakše podneli temperaturne oscilacije, smanjite upotrebu soli i začina. Jedite što više svežeg voća i povrća.

Uzimajte dovoljno tečnosti

Voda hidrira i čisti ceo organizam i tako smanjuje osećaj umora. Kako se tokom zime u našem telu oslobađaju i gomilaju toksini, preporučuje se i povećan unos vode, kao i ispijanje prirodnih čajeva u cilju prolećne detoksikacije.

Pojačajte unos gvožđa

U zimskoj ishrani često nema dovoljno gvožđa, što uzrokuje anemiju koja se ispoljava pojačanom pospanošću i češćom promenom raspoloženja. Obogatite ishranu borovnicom, koprivom, cveklom, spanaćem, crvenim mesom, jajima, kakaom i integralnim žitaricama koji su prirodno bogati gvožđem.

U ovom periodu se uz obroke preporučuju i namirnice bogate vitaminom C (salate od paprike, paradajza, sok od limuna, pomorandže), da bi se gvožđe iz hrane bolje iskoristilo u organizmu.

Prolećni umor nije medicinski značajan, ali može da oteža svakodnevne aktivnosti, zato sledite savete koje smo vam preporučili i učinite sebi ovaj period promene prijatnijim.