Novosti

Nisu sve promene na dojci alarmantne

Promene na grudima mogu izazvati mnogo brige, ali ne brinite bez potrebe jer nisu sve alarmantne i kancerogene.

Nekada se kvržice javljaju u određenom periodu menstrualnog ciklusa i nestaju same od sebe. Više od 80% njih je dobroćudne prirode i predstavljaju sasvim normalnu pojavu.

Iako je većina kvržica koje se jave na dojkama bezopasna, svaku promenu treba shvatiti ozbiljno i posavetovati se sa lekarom kako bi se isključila dijagnoza karcinoma ili kako bi se on rano detektovao radi uspešne terapije.

Kako da znate da li je to što imate benigna bolest dojke?

Neki slučajevi benigne bolesti dojke otkrivaju se tokom skrining ultrazvučnog pregleda dojke. Neke promene možete primetiti samopregledom. Za bilo kakvu kvržicu ili simptome koje primetite, preporučuje se da odete kod radiologa na temeljan pregled. Ako se primete promene na ultrazvuku, vaš doktor specijalista će odlučiti da li su potrebna dodatna ispitivanja dojke. Ovo bi moglo uključivati mamografiju za dobijanje potpunije slike, core biopsiju ili hiruršku biopsiju dojke. Na kraju dijagnostičkih procedura, konačan sud o prirodi promene dojke daće patohistološki nalaz ćelija dobijen biopsijom.

Ono što je bitno jeste da benigna bolest dojke nije rak.

Međutim, nekim benignim bolestima dojke je potrebno lečenje jer mogu povećati rizik od razvoja raka dojke u budućnosti, zato ponavljamo da je odlazak kod lekara svakako najvažniji.

Koje se sve promene mogu pronaći na dojci?

Promene na dojci mogu biti benigne (dobroćudne) i maligne (zloćudne).
Zloćudna promena jeste karcinom dojke koji, s obzirom na vrstu ćelija, može imati različite podtipove. Međutim, većina promena je benigna, a to mogu biti:

  • Fibroadenomi

Fibroadenomi su najčešći benigni tumori dojke. Često se pojavljuju kao čvrsta, okrugla, glatka i gumena kvržica na dojci. Mnogi fibroadenomi se leče praćenjem ponovljenih ultrazvuka dojke tokom vremena.

  • Ciste

Ciste su mase ispunjene tečnošću koje se nalaze u tkivu dojke. Ne izazivaju uvek simptome, ali ciste koje rastu mogu dovesti do bolova i osetljivosti dojke. Mogu da variraju sa menstrualnim ciklusom. Ispitivanje se može raditi metodom punkcije ciste i slanjem uzorka na citološku analizu. Nakon laboratorijske analize, lekar će vas uputiti o daljim koracima u lečenju i prevenciji. Ciste ne moraju da povećavaju rizik od raka dojke.

  • Mastitis

Ovo je zapaljenje tkiva dojke uzrokovano začepljenim mlečnim kanalima ili bakterijama u dojci. Obično pogađa žene koje doje. Upala dovodi do bolova u grudima, otoka, topline i crvenila.
Mastitis se leči antibioticima i lekovima protiv bolova. Ne mora da povećava rizik od razvoja raka dojke.

  • Povrede

Ukoliko je došlo do povrede na dojci, može doći do pucanja malih krvnih sudova i nastanka područja sa lokalizovanim krvarenjem (hematom) koje se može osetiti kao kvržica. Povreda može oštetiti ćelije masnog tkiva u dojci, što se takođe može osetiti kao kvržica. Ovakve kvržice koje se javljaju usled povreda nisu kancerogene.

  • Papiloma

Papiloma je izraslina u mlečnom kanalu i može se pojaviti kao iscedak iz bradavica. Takođe se može pojaviti kao mala kvržica iza ili pored bradavice. Biopsija u ovom slučaju otkriva da li papilome treba lečiti, jer ponekad mogu sadržati atipične ćelije koje povećavaju rizik od raka dojke. Način lečenja takođe zavisi od veličine, količine i simptoma. Operacija za uklanjanje papiloma se preporučuje.

  • Atipična hiperplazija

Ova vrsta benigne bolesti dojke dijagnostikuje se biopsijom dojke abnormalnog nalaza na pregledu ili snimanju dojke. To je akumulacija abnormalnih ćelija u mlečnim kanalima ili lobulima dojke. Atipična hiperplazija nije rak, ali povećava rizik od raka dojke. Iz tog razloga, područje se ponekad uklanja operacijom.

Redovan godišnji ultrazvučni pregled dojke je najbolji način da pratite vaše stanje i predupredite bilo koji rizik za nastanak i razvitak maligne bolesti raka dojke. Rano otkrivanje zloćudnih promena u dojci omogućava pozitivan ishod lečenja raka dojke.

Pozovite i zakažite preventivni ultrazvučni pregled dojke već danas:

📞 018/4520-360
📞 018/4520-361
📞 018/4520-362
Poliklinika Varnava – Vaše mesto zdravlja