Novosti

Oktobar – mesec koji je ceo svet obojio u roze

Da li znate čemu je posvećen oktobar?

U svetu, svakog dana, od karcinoma dojke oboli jedna od šest žena, a jedna od jedanaest izgubi bitku sa ovom bolešću.

Srbija je prema broju obolelih od ove opake bolesti na 12. mestu od 40 zemalja Evrope koje se prate statistički, a na drugom mestu po broju umrlih. Ovo jeste informacija koja bi trebalo da nas kolektivno probudi u smislu podizanja svesti o važnosti preventivnih pregleda i eventualnih ranih otkrivanja zloćudnih promena.

Rano otkrivanje i lečenje mogu dovesti do veoma značajnog smanjenja broja obolelih, te se iz tih razloga pojavila potreba da se širi svest o nužnosti preventivnih pregleda. Mesec oktobar izabran je za ružičasti mesec – mesec u kom se ulažu napori da se žene i devojke edukuju kako da prepoznaju simptome povezane sa rakom dojke.

Generalno se savetuje da sve žene koje u porodičnoj anamnezi imaju nekoga bliskog obolelog od karcinoma dojke idu na preventivne preglede jednom godišnje.
Svim ženama i devojkama se preporučuje da od 30. godine idu na konsultacije, dok se ženama od 35. godine preporučuje ultrazvučni pregled dojke. Zdravim ženama od 50 godina je preporuka da obave skrining mamografiju, kako bi same bile bezbrižnije i sigurne u svoje zdravlje.

Takođe, preporučujemo da i same kod kuće redovno radite samopregled, tako što ćete tokom tuširanja opipati svoje dojke i predeo ispod pazuha. Ukoliko primetite nešto sumnjivo, obavezno se javite lekaru.

Kako se i dalje ne zna pravi uzrok karcioma dojke, veoma je važno brinuti o stilu života i menjanju svakodnevnih navika, ukoliko ste svesni da one nisu dobre, kao, na primer, svakodnevni stres, loša ishrana, cigarete, neaktivnost.

Svojim primerom doprinosite menjanju životnih navika i drugih ljudi iz svoje okoline, vaših najbližih i najdražih – zato budite odgovoran prijatelj sebi i drugima i počnite već danas da šetate, da se zdravije hranite i više relaksirate. Potrudite se da nađete vreme za ono što vas raduje, jer tako brinete o svom psihičkom zdravlju. Nađite saveznika u sticanju novih zdravih navika – partnera, prijatelja, prijateljicu, jer u timu je uvek lakše kad jedan drugog podržavate u istrajanju.

Oktobar jeste mesec kada o ovom problemu treba da pričamo, ali ne u smislu da je tumor jedno strašno čudovište, već da je to prašina jako uporna koje se možemo rešiti ako sebe ne zapostavimo.

Budite odgovorni prema svom zdravlju i zakažite pregled na vreme, a pravo vreme je sada.

Poliklinika Varnava – vaše mesto zdravlja