Na odeljenju pedijatrije, korišćenjem moderne opreme prikupljaju se podaci koji omogućavaju pouzdanu dijagnozu i adekvatnu terapiju.

U dijagnostici i lečenju svih bolesti kod dece koristimo ultrazvučne aparate najnovije generacije, a u određivanju adekvatne terapije primenjuju se najsavremenija dostignuća.

U našoj poliklinici obavljamo preglede dece svih uzrasta, kao i praćenje rasta i razvoja vaše dece.

Ukoliko niste u mogućnosti da dođete do naše klinike, ili želite pregled u kućnim uslovima, poliklinika „Varnava“ vam nudi i tu mogućnost.

Poliklinika za svoje pacijente obezbeđuje:

 • REDOVAN PREGLED ZDRAVE DECE
 • PRAĆENJE RASTA I RAZVOJA
 • SISTEMATSKI PREGLED
 • SAVETOVALIŠTE, KUĆNE POSETE
 • PREGLED I LEČENJE BOLESNE DECE
 • DIJAGNOSTIKA I LEČENJE GASTROENTEROLOSKIH PROBLEMA
 • DIJAGNOSTIKA I LEČENJE PULMOLOSKIH BOLESTI
 • DIJAGNOSTIKA I LEČENJE ENDOKRINOLOSKIH POREMEĆAJA
 • DIJAGNOSTIKA I LEČENJE NEFROLOŠKIH PROBLEMA
 • UZ DIJAGNOSTIKA KUKOVA
 • LEČENJE PSIHIJATRIJSKIH POREMEĆAJA KOD DECE

Pedijatrija

Specijalistički pregled 3000
Kontrolni pregled 1500
Subspecijalistički pregled 4000
Kontrolni subspecijalistički pregled 2000
Pregled profesora 5000
Kontrolni pregled profesora 2500
Kućna poseta specijaliste 5500
Ordiniranje intravenske terapije 1000
Ordiniranje intravenske infuzije 1500
Inhalatorna terapija 300
Strep test 700
Pregled psihologa 3000
Psihološka radionica 2500

Kako se pripremiti za dolazak bebe kući

Dolazak bebe iz porodilišta kući je najradosniji čin, ali ujedno i vrlo stresan događaj za sve ukućane. Muči vas da li ste sve neophodno za bebu nabavili, brinete da li ćete imati dovoljno mleka, kako ćete se snaći, da li je sa bebom sve u redu i kako će se na dalje vaša beba razvijati i napredovati. Tačno je da vam je sve potpuno novo i da u velikoj meri treba da promenite svoj život i prilagodite se novorođenčetu.

Ali, jednu stvar imajte na umu, drage mame, jedino ste vi sa svojom bebom od trenutka začeća, preko devet meseci trudnoće, sve do samog trenutka njenog rođenja. Vi najbolje osećate šta vaše dete želi, opustite se i dozvolite vašim urođenim materinskim instinktima i intuiciji da se razviju spontano i nepogrešivo.

Za početak treba da znate sledeće: po dolasku kući bebu treba da čeka čista i provetrena soba, pamučna posteljina u krevecu, pelene, benkice i sve neophodne stvari za higijenu i ishranu. Izbegavajte plišane igraške jer izazivaju alergiju, a i cveće, dok se odsustvo duvanskog dima u kući podrazumeva. Patronažna sestra će vam pomoći oko kupanja, oblačenja i nege pupka u prvih nekoliko dana.

Dojenje

Prvih dana, a i nedelja po rođenju beba želi da sisa često i dugo boravi na dojci. Dešava se i da beba bude nezainteresovana za sisanje ili veoma pospana, kada je potrebno da se mama potrudi da stimuliše i zainteresuje bebu da sisa. I jedna i druga situacija su prirodne i prolazne do uspostavljanja i stabilizacije laktacije.

Dojite vašu bebu onoliko često koliko to ona traži prvih mesec dana. Putem dojenja dobija hranu i vodu, imunološku potporu i što je jako važno ljubav nežnost i podršku za dalje napredovanje ne samo u fizičkom, motornom već i u psihološkom i emotivnom razvoju.

Nakon 3-4 sedmice od rođenja, kada obavite prvi pregled kod pedijatra i izmerite težinu bebe i druge parametre rasta i razvoja, možete “uobročiti ” vašoj bebi dojenje. Na osnovu pregleda pedijatar će vam dati dalje preporuke oko nege, ishrane i vakcinacije i otkloniti vaše eventualne nedoumice i dileme.

Sistematski pregledi u prvoj godini

Svaka beba ima svoj obrazac razvojnog puta i individualni ritam razvoja. Razvoj novorođenčeta do odraslog ljudskog bića je sporiji u poređenju sa drugim biološkim vrstama. Ali, takođe, dete je biće koje najbrže uči i uspeva da savlada sve veštine u stimulativnom okruženju. Na tom putu zdravog odrastanja, posvećenost,prevashodno roditelja, a i predanost pedijatra su od najveće pomoći.

Osnov u redovnom praćenju rasta i razvoja i očuvanju zdravlja dece čine sistematski tj. preventivni pregledi.

Tokom prve godine života, sistematski pregled podrazumeva:

 • merenje telesne težine
 • merenje telesne visine
 • merenje obima glave
 • procena stanja uhranjenosti i razvijenosti osteomuskularne građe
 • pregled pluća, srca, trbuha, genitala, kože i svih čula.

Zatim, ističe se važnost prirodne ishrane tj. dojenja, daju se saveti u vezi uvođenja nemlečne ishrane nakon 4. meseca života, preporuke oko nege, vakcinacije i neophodnosti eventualnih konsultativnih subspecijalističkih  i ultrazvučnih pregleda kao što su ultrazvuk kukova, ultrazvuk mozga, srca, bubrega itd.

U prvoj godini života, ispituje se i da li beba guče i oglašava se, da li prati predmete koji joj se pokazuju, da li uspostavlja kontakt očima, da li je zainteresovana, motivisana da istražuje, zagleda, baca predmete, da se kreće i osvaja prostore.

 

Zbog čega su sistematski pregledi u prvoj godini života bebe bitni

Do prve godine života beba bi trebalo biti sedam puta na sistematskom pregledu – u prvom, drugom, trećem, petom, šestom, devetom i dvanaestom mesecu života.

Cilj ovih pregleda je sagledavanje zrelosti, praćenje, stimulacija i motivacija napredovanja bebe, kao i pravovremeno otkrivanje smetnji i poteškoća u razvoju kako bi se bebi omogućio najefikasniji tretman i bezbrižno odrastanje.

Naš tim