Novosti

Prepoznajte simptome upale uha na vreme

Infekcija uha je, nažalost, češća kod dece nego kod odraslih i obično se radi o infekciji srednjeg uha, tj. o akutnoj upali. Simptomi ove infekcije nisu uvek očigledni, ali roditelji mogu naučiti na šta bi trebalo da obrate pažnju.

Ako dođe do zanemarivanja u ranom stadijumu, infekcija može dovesti i do većih problema, kao što je gubitak sluha.

Kada je dete zdravo, srednje uho je ispunjeno samo vazduhom. Kada se dogodi upala ili nakupljanje tečnosti, to dovodi do pojave pritiska na sitne vibrirajuće kosti koje su kritične za sluh. U ovom stadijumu javlja se bol.

Upala uha, naročito srednjeg, u većini slučajeva izazvana je virusom ili bakterijskom infekcijom. Obično nastaje kao posledica upale gornjih disajnih puteva, jer usled poteškoća sa gutanjem, dolazi do povećanja pritiska u gornjem delu ždrela, što omogućava upliv bakterija u šupljinu srednjeg uha.

Izazivači ove upale mogu biti alergije, a neretko može nastati usled povećanog pritiska u vazduhu u toku letenja, ronjenja ili jake akustične traume.

Simptomi upale srednjeg uha

Karakterističan znak upale je jak bol kog prati oslabljeni sluh, a kod manje dece i povišena temperatura. Kod beba se javlja gubitak apetita, problemi sa spavanjem, razdražljivost i malaksalost, kao i glavobolja, povraćanje, a neretko i proliv. Noću se simptomi pojačavaju.
Kod odraslih, uz ove simptome, bol i oslabljen sluh, veoma često se javlja osećaj zapušenosti i pritiska i zujanje u ušima.

Dešava se da dođe do spontanog isticanja gnojnog sadržaja iz uha i nakon toga se bol smanjuje. Ali ako se to ne desi, nakupljanje gnoja u uhu može da izazove ozbiljno oštećenje. U nekim slučajevima, dete sa upornim infekcijama uha može doživeti perforaciju, tj. cepanje bubne opne. Ovo je poznato kao gnojni otitis srednjeg uha.

Kako roditelji mogu sprečiti pojavu upale srednjeg uha?

Ne postoje načini da se izbegne opasnost od ove infekcije, ali ipak postoje neki zdravorazumski načini na koje roditelji mogu smanjiti izloženost svog deteta uslovima koji bi je izazvali.

Za bebe, preporučljivo je da su blago uspravne tokom hranjenja. Dojenje je jako bitno, jer majčino mleko obezbeđuje imunitet koji bebe same nemaju.

Do 2. godine, deca su posebno podložna bolestima. Izbegavanje situacija, kao što je grupni dnevni boravak, može im pomoći da izbegnu infekciju srednjeg uha.

Roditelji mogu da smanje opasnost od infekcije uha izbegavanjem izlaganja dece duvanskom dimu ili ekstremno zagađenom vazduhu.

Roditelji mogu pomoći deci da izbegnu infekcije uha tako što će na vreme potražiti pomoć lekara za sezonske alergije. Biti proaktivan može sprečiti stvaranje uslova koji dovode do infekcije.

Naši pedijatri vam mogu više reći o infekcijama uha kod dece i na osnovu individualne kliničke slike propisati adekvatnu terapiju za vaše dete kao i savet kako da predupredite ponovnu pojavu upale.