Novosti

SAMOPREGLED DOJKI – prvi korak u prevenciji raka dojke

Rak dojke predstavlja najčešći maligni tumor kod žena. Svake godine se u Srbiji registruje oko 4000 novoobolelih. Od raka dojke godišnje umre 1300 žena, što čini oko 18% smrtnosti od kancera. Oko 1% muškaraca takođe oboli od raka dojke.

Ova bolest je nepoznate etiologije i nema jasne simptome (može proći 6 – 8, pa i 10 godina dok tumor ne   dostigne prečnik od 1 cm ili postane klinički primetan) – obično je prvi simptom pojava čvorića, koji više od 80% pacijentkinja otkrije SAMOPREGLEDOM.

SAMOPREGLED DOJKI je način na koji svaka žena može samostalno pregledati svoje dojke i utvrditi eventualne promene na njima. Iako će većina promena utvrđenih na ovaj način biti benigne prirode, sve one promene u vidu čvorića unutar tkiva dojke, promena u izgledu kože (naborana, izgleda pomorandžine kore) i bradavica nikako se ne sme zanemariti i mora biti prijavljena lekaru kako bi se sprovele dodatne dijagnostičke procedure u cilju otkrivanja uzroka pomenutih promena.

Kada se radi samopregled dojki?

Svaka ženska osoba sa navršenih 20 godina života jednom mesečno treba da izvrši samopregled svojih grudi.

  • Ukoliko imate menstrualni ciklus, pregled izvodite između 5. i 10. dana od prvog dana menstruacije, kada su dojke najmekše.
  • Ukoliko ste u menopauzi, pregled izvodite uvek istog datuma u mesecu.

Kako izvesti samopregled dojki?

Korak 1

Započnite pregled posmatranjem dojki u stajaćem položaju: svucite se do pola, stanite ispred ogledala i sa rukama pored tela posmatrajte svoje grudi. Posebno obratite pažnju na njihovu simetričnost, postojanje promena na koži, perutanje, bilo kakvo udubljenje ili promene u boji bradavica.

Korak 2

Blago rotirajte telo u levo i u desno, tako da dojke možete videti iz profila. Podignite ruke iznad glave i ponovo pažljivo posmatrajte svoje grudi. Pažljivo posmatrajte postoje li promene na njima.

Korak 3

Stavite ruke na kukove i posmatrajte se u ogledalu. Obratite pažnju ima li kakvih promena koje u prethodnim položajima niste uočili. Tako podbočenih ruku na kukovima rotirajte telo i posmatrajte dojke iz profila.

Korak 4

Ostanite u stajaćem stavu i jagodicama prstiju započnite opipavanje (palpiranje) dojki. Kružnim pokretima od areole bradavice, prema gore na zamišljenom satu do pozicije 12h. Potom se vratite od areole i ponovo u pravcu kazaljke na satu opipajte svaki deo dojke. Opipavanje dojke je završeno kada ste napravili ceo krug ne podižući ruke sa njih.
Zatim nežno pritisnite bradavice i proverite da li iz njih izlazi bilo kakav iscedak (providna, mlečna ili žućkasta tečnost ili krv).

Korak 5

Palpiranje nastaviti u predelu pazuha kako biste proverili eventualna uvećanja limfnih čvorova (ovo je najbolje uraditi za vreme tuširanja, jer ruka lakše klizi). Levu ruku opustite pored tela i ispruženim prstima desne ruke pažljivo opipajte levu pazušnu jamu pokretima odozdo prema gore i od spolja ka sredini. Na isti način pogledajte i desnu pazušnu jamu.

Samopregled dojki opipavanjem može se obaviti i u ležećem položaju. Lezite na krevet, stavite jastuk ispod ramena, podignite levu ruku i zabacite je iza glave. Ispruženim prstima desne ruke opipajte levu dojku, kao u stajaćemo položaju, i pazušni deo. Postupak ponovite i na desnoj dojci.

Zašto je važno redovno obavljati samopregled?

Statistički podaci nam, nažalost, ukazuju da je sigurno da će jedna od 10 žena verovatno oboleti od raka dojke. Samopregledom dojki svakog meseca u stanju ste da otkrijete svaku nenormalnost i tumor u dojci u najranijem stadijumu, a procenat izlečenja rano otkrivenih karcinoma dojke je veći od 85%.

Ova jednostavna procedura zahteva samo ogledalo i par minuta vremena, a benefit koji dobijate je nemerljiv – DUG I ZDRAV ŽIVOT!