Novosti

Šta sve utiče na kvalitet sna?

Svima nama se ponekad dešavaju neprospavane noći koje se odražavaju na raspoloženje, budnost, produktivnost i zdravlje.

Kako se definiše dobar san?

Stanje sna je perceptivno odvajanje od okoline i nereagovanje na nju. To predstavlja suštinsku razlika između budnosti i sna.

Tokom budnog stanja mi aktivno komuniciramo sa svojom okolinom i svesni smo i nje i sebe. Tokom sna, ova svest se gubi, osim kada sanjamo.

Prelazak iz budnog stanja u san i sanjanje je povezano sa promenama moždane aktivnosti.

Duboki san nam je potreban, jer je tada sva energija usmerena na obnavljanje, a ne na aktivnost mozga. Tokom budnog stanja moždani talasi su brzi sa malom amplitudom, a kada uđemo u san, frekvencija moždanih talasa postaje sve sporija i njihova amplituda raste.

Koji spoljašnji i unutrašnji faktori mogu uticati na kvalitet sna?

 

  • Okruženje u spavaćoj sobi može imati dubok uticaj na kvalitet i količinu sna. Buka, preniske ili previsoke temperature u prostoriji u kojoj se spava se često navode kao razlozi za loš san. Loš kvalitet sna je često posledica uznemiravajuće buke noćnog saobraćaja što često dovodi do ozbiljnih simptoma psihičkog stresa.

 

  • Veštačko svetlo televizora, tableta i telefona koje koristimo pre spavanja negativno utiče na san. Uz česte poruke i internet aktivnosti, um je aktivan i tako sprečava dolazak sna. Preporučujemo da bar dva sata pre spavanja odložite sve uređaje i posvetite to vreme nečemu što vas relaksira – na primer, čitanju knjige, što će vam odvojiti um od vlastitih svakodnevnih briga.

 

  • Nova studija sugeriše da vaši odnosi sa drugima mnogo više utiču na san nego što pretpostavljate. Osećaj razdražljivosti ili ljutnje na osobu do koje vam je stalo, posebno ako je u pitanju član porodice, može da vas drži budnim. Zato bi najbolje bilo da u krevet ne odlazite ljuti i nedorečeni.

 

  • Hrana koju konzumirate, uključujući i proizvode koji sadrže kofein ili alkohol, mogu poremetiti ritmove kvalitetnog sna. Ako ste gladni neposredno pre spavanja, čaša jogurta će pomoći da utolite želju za hranom.

 

  • Hronične bolesti kao što su bolesti jetre, srca, artritis itd. takođe mogu biti uzroci lošeg spavanja. 

 

Ukoliko ste eliminisali sve gore navedene uzroke, a i dalje imate problem da uronite u blagodeti okrepljujućeg sna, predlažemo da se posavetujete sa stručnjacima naše poliklinike koji će detaljno ispitati stanje vašeg organizma i pomoći vam da povratite dobar san i odmor koji zaslužujete.