Novosti

,,STREP’’ test za brzo otkrivanje Streptokoka u grlu

U Poliklinici ,,Varnava“ konstantno radimo na unapređenju usluga, te vam predstavljamo najnoviji test koji će omogućiti bržu i tačniju dijagnozu i terapiju kod upale grla: STREP test – brzi test za kvalitativnu detekciju Streptokoka u uzorcima brisa iz grla.

Streptococcus pyogenes je najčešći uzročnik upala grla tzv. gnojnih angina.

Ovo oboljenje se prvenstveno javlja kod dece predškolskog i školskog uzrasta, od 4. – 18. godine života i jako je često. Započinje  visokom telesnom temperaturom, opštom slabošću i otežanim gutanjem. Dominantan simptom je izražen bol u grlu. Krajnici, meko nepce i resica su crveni i otečeni. U predelu krajnika uočavaju se naslage u vidu gnojnih čepića. Limfne žlezde na vratu su uvećane i bolne.

Ako se blagovremeno ne započne sa terapijom, streptokokna upala grla može dovesti do ozbiljnih komplikacija, širenja infekcije i upala drugih organa – mekih moždanica, kostiju, endokarda, reumatske groznice, peritonzilarnog apscesa, sepse.

Deca se, za razliku od odraslih, relativno brzo zaraze ovom bakterijom u zatvorenom prostoru, u školi ili vrtiću, budući da se ova bakterija lako prenosi vazduhom ili dodirom sa zaraženom osobom ili zaraženim predmetom. U slučaju sumnje da je dete zaraženo streptokoknom bakterijom potrebno je dete odvesti pedijatru koji će na osnovu pregleda i urađenog brzog „STREP testa“ potvrditi infekciju i propisati odgovarajući način lečenja.

Strep test je brzi test za kvalitativno određivanje prisustva strep A antigena u uzorcima brisa grla. Izvodi se lako i jednostavno. Bris se uzima sa zadnjeg zida ždrela i krajnika, dodaju se reagensi nakon čega se očitava dobijeni rezultat na test kaseti, nakon samo 5 minuta.

Brza dijagnoza i rana antibiotska terapija streptokoknih infekcija najbolji je način za spečavanje komplikacija i smanjenje širenja bolesti.

Dr Sonja Filipović, pedijatar