Novosti

SVETSKI DAN SRCA – Mislite na svoje zdravlje i zdravlje ljudi oko vas!

29. septembra, na Svetski dan srca podsećamo vas na poražavajući statistički podatak da u Srbiji svake godine od kardivaskularnih bolesti umre preko 50 000 ljudi.

Ove godine, u jeku pandemije COVID 19 briga o stanju našeg srca važnija je nego ikada pre, imajući u vidu da ovaj virus naročito ugrožava srčane bolesnike i stavlja ih pod dvostruki rizik. S jedne strane, srčani bolesnici su već narušenog zdravlja, a ako se inficiraju, rizik da razviju težu kliničku sliku COVID 19 je znatno veći nego kod drugih ljudi.

Slogan ovogodišnjeg Svetskog dana srca je #KoristiSrce, a ideje koje se promovišu su:

Koristi srce… za sebe, svoje voljene i za čitavo društvo

Bilo da vi bolujete od neke kardiovaskularne bolesti, neko od bližnjih, ili neko koga znate samo iz viđenja – nemojte zanemariti svoje srce i koristiti pandemiju kao izgovor za odlaganje kontrole kod lekara. 

Vodite računa o sebi, svojim voljenima, ali i o čitavom društvu.

Koristi Srce znači da treba da koristimo…

Svoju glavu i srce za bolje izbore

Koristite svoju glavu i razum da bi ste živeli što zdravijim načinom života i kako biste promenili svoje ponašanje na bolje, jer samo tako možete sebi da obezbedite bolju budućnost i kvalitetniji život.

U životu se sve svodi na dobre ili loše izbore, a na vama je da odlučite i izaberete. Da biste izbegli kardiovaskularne bolesti i pomogli svom srcu potrebno je da živite zdravijim načinom života, da se zdravije hranite, da prestanete sa pušenjem, smanjite unos alkohola i da nikako ne zaboravite na fizičku aktivnost (,,Deset saveta zdravima kako sprečiti nastanak bolesti srca’’).

Ovakvim načinom života produžavate svoj životni vek, poboljšavate kvalitet života, ali i dajete pozitivan primer svojoj deci deci, bližnjima i ljudima iz svog okruženja.

Svoj lični uticaj

Kao pojedinac uvek možete da date pozitivan primer ljudima iz vašeg okruženja i svojim bližnjima.

Ali svoj lični uticaj takođe treba da koriste i zdravstveni radnici, koji će ohrabriti svoje pacijente da naprave pozitivne promene u svom životu. Zakonodavci treba da rade na donošenju zakona i regulativa koje će pozitivno uticati na kardiovaskularno zdravlje čitavog društva.

Saosećanje

Od izuzetnog je značaja da budete odgovorni i saosećajni, posebno sada u vreme pandemije. Pazite na osobe iz okoline koje se nalaze u rizičnim grupama i potrudite se da ih podržite i da im pomognete, kako bi se oni što manje izlagali riziku.

Koristi Srce da slušaš svoje srce

Vaše telo vam uvek daje signale kada mu nešto odgovara ili kada mu nešto ne odgovara. Zato pažljivo osluškujte svoje telo i svoje srce, i ne ignorišite signale koje vam šalju. Ako osećate neke tegobe, ili bolujete od kardiovaskularnih bolesti, nemojte čekati i nemojte da ignorišete simptome koji vam se javljaju.

Zapamtite da ste vi odgovorni za sebe i svoje zdravlje, a zdravstveni radnici su tu da vam pomognu, zato se nemojte plašiti odlaska lekaru.

Svoj kardiološki pregled u Poliklinici ,,Varnava’’ možete zakazati putem brojeva telefona: 018 4520-360, 018 4520-361, 018 4520-362 ili naše e-mail adrese: poliklinikavarnava@gmail.com.