Novosti

Trombofilija, tiha opasnost

Trombofilija, tiha opasnost

Uloga krvnih ćelija – trombocita u našem organizmu je upravo da zaustavi krvarenje iz povređenog krvnog suda.

Ove ćelije se aktiviraju tako što se skupe na mestu povrede i povezuju u vidu čepa ili krvnog ugruška i tako zaustavljaju krvarenje. Ako je povreda veća, trombociti aktivnije učestvuju, počinju da bubre, postaju lepljivi, dobijaju nepravilan oblik sekretujući veliki broj određenih supstanci, koje dalje aktiviraju druge trombocite, ali i deluju na sam krvni sud sužavajući ga.

Te supstance deluju tako što izazivaju zgrušavanje i one se zovu prokoagulansi, a supstance koje sprečavaju zgrušavanje nazivamo antikoagulansima.

Da li će doći do zgrušavanja ili ne, zavisi od ravnoteže između ove dve grupe.

Trombofilija nije bolest, već stanje povećane sklonosti ili rizika za nastanak krvnog ugruška u cirkulaciji, odnosno tromboze. Krvni ugrušak ili tromb se može formirati i u arterijama i u venama, te dovesti do arterijske ili venske tromboze.

Tromboza dovodi do delimične ili potpune opstrukcije, tj. začepljenja krvnih sudova, što onemogućava normalan protok krvi kroz taj krvni sud. Smanjen protok kroz krvni sud može za posledicu imati ozbiljne zdravstvene komplikacije, poput srčanog udara i plućne embolije.

Zato je potrebno ozbiljno shvatiti trombofiliju, kao uvod u trombozu, a trombozu u ozbiljne zdravstvene komplikacije opasne po život.

Većina ljudi sa trombofilijom nema nikakvih vidljivih simptoma, već tek posle određenih laboratorijskih analiza otkriju prisustvo trombofilije.

Simptomi se javljaju samo ako trombofilija uzrokuje krvni ugrušak, a neki od njih su:

  • bol, oticanje donjih ekstremiteta
  • jak bol u području zahvaćenom trombom
  • topla koža u predelu ugruška
  • crvena koža, posebno ispod kolena na zadnjem delu noge.

Trudnoća je sama po sebi stanje koje je pod velikim rizikom od razvoja tromboze, jer je ženin organizam pod prirodnom hiperkoagulacijom pa tako sprečava pojačano krvarenje.

Jako je važno da se na vreme otkrije prisustvo trombofilije u trudnoći da bi ginekolog i hematolog preduzeli određene preventivne mere kako bi se trudnoća uspešno iznela do kraja.

Mislite na svoje zdravlje na vreme i zakažite preventivni pregled kod naših specijalista iz oblasti hematologije, naročito ako imate genetske predispozicije za razvoj trombofilije i komplikacija koje ona sa sobom donosi.