Novosti

Uživajte u prazničnim danima bez bolova u stomaku

Stiže nam jedan od najradosnijih i najlepših praznika – Uskrs. Kako smo trenutno u danima posta, koji traju do nedelje, osobe koje poste, mogu imati određene stomačne probleme ukoliko se naglo vrate regularnoj ishrani.

Kod posta je najvažnije hraniti se raznovrsno, ne bazirati ishranu samo na namirnicama koje se teže vare, kao što su hleb, krompir, pasulj ili testenina. Važno je voditi računa o dovoljnom unosu nutrijenata, belančevina, masti i ugljenih hidrata.

Zašto određena posna hrana izaziva stomačne probleme kao što su nadutost, gasovi i bolovi u stomaku? 

Posne namirnice su same po sebi jake, te je bitno u kom delu dana ih konzumirate i u kojoj količini. Uvek je najbolji savet jesti polako i umereno. Ukoliko voće jedete brzo i u velikoj količini i tada možete izazvati stomačne probleme, iako je ova namirnica zdrava.

Kratkotrajni post ne može da naškodi vašem zdravlju, ali ukoliko već patite od neke bolesti kao što je dijabetes, povišeni krvni pritisak ili neke druge bolesti za koju je bitna karakteristična ishrana, može doći do pogoršanja stanja. 

Nakon završetka posta je bitno da se lagano pređe na mrsnu hranu, bez preterivanja, kako organizam ne bi doživeo šok.

Savetujemo da se pre posta konsultujete sa vašim lekarom koji vam je propisao određenu terapiju, ali i sa nutricionistom.

Šta nakon posta?

Posle posta može doći i do preterivanja sa mrsnom hranom, što svakako nije dobro. Ishrana treba da bude umerena jer je razlika u vrsti hrane velika i to može biti veliki problem za digestivni sistem.

S obzirom da je sada nakon posta odmah Uskrs koji je sinonim za divna, radosna porodična okupljanja uz bogatu trpezu, važno je pametno postupiti.

Nagla konzumacija hrane životinjskog porekla i masne hrane u velikoj količini nakon posta može izazvati nadutost, bol u stomaku, mučninu, gasove, ali i veće posledice, od skoka krvnog pritiska, lupanja srca do dugotrajnog problema sa varenjem koje veliki unos hrane dodatno otežava. 

Želimo vam srećne uskršnje praznike, provedite ih sa svojim najdražima u zdravlju i blagostanju.

Vaša Poliklinika Varnava