Novosti

Zašto je važan ultrazvuk abdomena?

Ultrazvuk abdomena je pregled koji se koristi za bezbednu dijagnozu širokog spektra zdravstvenih problema. Pomoću ovog pregleda otkrivamo stanje organa koji su smešteni u abdomenu, a to su:

  • jetra
  • žučna kesa
  • pankreas
  • bubrezi
  • nadbubrežne žlezde
  • trbušna aorta
  • vene porte
  • želudac
  • slezina

Ultrazvuk koristi zvučne talase koje ne možemo čuti i ručnu sondu kojom lekar klizi uz pomoć specijalnog gela nanetog na područje tela koji se snima. Tako dobijamo detaljan prikaz organa i tkiva u stomaku na slici na ekranu.
Može se reći da ultrazvuk abdomena predstavlja zlatni standard u dijagnostici jer se najveći broj bolesti organa abdomena može otkriti ovom metodom već u prvoj fazi.
Ultrazvukom se može sagledati oblik, veličina, pokretljivost, prokrvljenost i sve promene u tkivu organa. Na ovaj način dobijamo mnogo korisnih informacija o funkcionisanju organa tako da možemo da postavimo pravu dijagnozu ili izrazimo sumnju u pojavu bolesti za koju je potrebna dodatna dijagnostika.

Ultrazvukom abdomena možemo da uočimo:

– Različite promene na organima kao što su ciste, lezije, hemangiomi, tumori, pojavu kamenca u žučnoj kesi, bubrezima i mokraćnoj bešici.
– Rane stadijume masne jetre i ciroze jetre, kao i njeno uvećanje, povrede, tumore, metastaze i probleme sa krvnim sudovima.
– Prisustvo svih promena na pankreasu.
– Pojavu kalkuloza, cisti, bubrežni zastoj, lezije i brojna druga patološka stanja bubrega.

Kolor dopler na ultrazvučnom aparatu nam omogućava da pratimo protok krvi kroz krvne sudove i vidimo u kom su stanju krvni sudovi, da li postoji suženje, proširenje, plakovi koji mogu da dovedu do vrlo teških stanja.

Bol u predelu stomaka treba da bude signal za odlazak lekaru.

Dijagnostiku zahtevaju simptomi kao što su:

mučnina, probadanje u stomaku, dugotrajno povraćanje, osećaj težine u stomaku, otečen stomak, neobična febrilna stanja i neobjašnjivo mršavljenje, opstipacija,
osećaj težine posle obroka, gorušica, loš zadah iz usta, suva usta, podrigivanje, bledilo, iscrpljenost, hronični umor i gubitak apetita.

Sa ovim simptomima nema šale i odlaganja. Nekada se zakazani ultrazvuk dugo čeka i tada nažalost prođe previše vremena za blagovremeno reagovanje.

U našoj poliklinici Varnava, uslugu ultrazvučnog pregleda sprovode iskusni lekari specijalisti koji su kroz godine radnog iskustva iza sebe dokazali stručnost u svom poslu.

Zakažite svoj pregled abdomena i održavajte kvalitet svog zdravlja na visokom nivou, reagujući pravovremeno.