Novosti

Zašto je važna umerena konzumacija hrane?

Zamislite da ste ceo život sastavljali kraj s krajem i odjednom pobedite na Bitcoin slot mašinama. Često pobjednici kupuju skupe stvari koje ne mogu osigurati održavanjem, što ih s vremenom dovodi u još žalosniju finansijsku situaciju. Umerenost u svemu je jako važna, jer je to osnova zdravog načina života. Bilo da se radi o preteranoj konzumaciji hrane i pića, velikoj količina stresa, nedostatku sna ili kretanja, sve to utiče loše na vaš organizam i očuvanje dobrog zdravlja.

Bogata trpeza se u Srbiji podrazumeva za vreme praznika, ali znate i sami da koliko god da uživamo dok jedemo, to za posledicu donosi smetnje kao što su nadutost, mučnina, usporenost, osećaj bola i nelagodnosti u gornjem delu stomaka. U ovom periodu godine hrana je i dosta kalorična, masna i jaka te je samim tim teška za varenje.

Mučnina, osećaj bola i nelagodnost mogu izazvati oboljenja digestivnog trakta, kao što su čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, oboljenja žučne kese ili gušterače, ali i bolesti tankog creva. Sve te probleme, unos masne i teške hrane koja se konzumira tokom praznika može dodatno isprovocirati.

Ukoliko se na lošu ishranu doda konstatan stres i nedovoljna fizička aktivnost postoji opasnost i od pojave šećerne bolesti tip 2, a može doći i do povišenog krvnog pritiska koji remeti pravilan rad srca.

Ukoliko već sada osećate ove simptome savetujemo vam da ne gubite vreme, javite se odmah lekaru i prvenstveno uradite ultrazvuk abdomena.

Ultrazvuk abdomena ima za cilj pregled organa koji se nalaze u toj regiji, pa samim tim i dalje postavljanje dijagnoze i lečenje. Sam proces je bezbolan i brz, a može pomoći u otkrivanju mnogih bolesti i poremećaja još u njihovom ranom stadijumu.

Uvek savetujemo naše pacijente da održavaju svoje zdravlje tako što će dolaziti na redovne kontrolne preglede.

Redovni pregledi su ključna prevencija mnogih bolesti. Među dijagnostičkim pregledima koje treba obavljati redovno, nalazi se upravo i ultrazvuk abdomena.

Da ne dužimo jer su ipak praznici u toku i da zaključimo: uživajte u ovim lepim, porodičnim danima, ali ne tako što ćete loše uticati na svoje zdravlje, već tako što će vaše zdravlje biti vaš prioritet!

Ukoliko ste do sada grešili, zapostavljali svoje zdravlje, simptome i preterivali u konzumaciji hrane i pića – vreme je da briga o zdravlju postane vaša novogodišnja odluka!

Preventivne preglede kao i ultrazvuk abdomena možete zakazati kod naših lekara specijalista na sledeće brojeve telefona:
☎️ 018/4520-360
☎️ 018/4520-361
☎️ 018/4520-362

⏰ Naše radno vreme tokom praznika:
01.01. – 03.01. neradni dani,
04.01.- 05.01. od 8 do 20:30h,
06.01. od 8 do 13h,
07.01. neradan dan

Poliklinika Varnava – Vaše mesto zdravlja!