Novosti

Zdrave navike koje štite bubrege

bubrege

Svakog drugog četvrtka u mesecu martu obeležava se Svetski dan bubrega. Ovogodišnji slogan glasi: „Zdravlje bubrega za sve – Priprema za neočekivano, podrška ugroženima!“.

Kampanja se ove godine fokusira na podizanje svesti o lošim događajima u svetu koji se dešavaju – prirodne katastrofe ili katastrofe izazvane ljudskim faktorom i njihovom uticaju na ljude koji žive sa bubrežnom bolešću, kojima je pristup odgovarajućim dijagnostičkim uslugama, lečenju i nezi otežan u tim uslovima.

Kako biste sačuvali zdravlje bubrega, pogledajte koje zdrave navike treba da uvrstite u vašu svakodnevnu rutinu.

  1. Unosite dovoljnu količinu vode

Bubrezi luče metabolički otpad iz tela i regulišu ravnotežu elektrolita. Ako dnevno ne unosite dovoljnu količinu vode, to može uticati na otežani rad bubrega. Vaš organizam neće biti dovoljno hidriran, smanjuje se protok krvi, što rezultuje nakupljanjem toksina u krvi.

2. Često praznite bešiku

Ne smete dozvoliti odlaganje odlaska u toalet. Vrlo je važno da oslobodite bešiku uvek kad je puna. Kada je bešika duže vreme puna urina, može doći do raznih komplikacija u urinarnom traktu.

3. Pažljivo sa količinom soli

Bubrezi prerađuju natrijum i kako je so osnovni izvor natrijuma, kada preteramo sa količinom soli, bubrezi su preopterećeni jer moraju izlučiti veliku količinu natrijuma,  što dosta opterećuje bubrege.

4. Budite umereni sa količinom kofeina

Umesto vode, često se konzumiraju gazirana pića i sokovi koji sadrže kofein. Kofein može podići krvni pritisak, a to dalje vrši pritisak na bubrege i tako ih oštećuje.

5. Ne preterujte sa tabletama protiv bolova

Ukoliko imate jake bolove, u redu je da popijete tabletu. Međutim, istraživanja su pokazala da dugotrajno uzimanje tableta protiv bolova smanjuje protok krvi i tako umanjuje funkciju bubrega.

6. Umerena konzumacija proteina

Hrana bogata proteinima u osnovi je zdrava, ali ne i ukoliko imate oštećene bubrege. Previše proteina opterećuje bubrege.

7. Dovoljno vremena za odmor

Ukoliko ste umorni – odmorite. Ukoliko imate prehladu ili grip – odmorite. Ignorisanje prehlade i gripa može dovesti do oštećenja bubrega. Istraživanja su pokazala da ljudi s oboljenjem bubrega takođe imaju naviku da izbegavaju odmor kad su bolesni.

8. Izbegavajte alkohol

Alkohol sadrži toksine koji mogu biti štetni za bubrege. Budite umereni kad su alkoholna pića u pitanju.

Ova zlatna pravila nisu teška za pridržavanje, zar ne? Zdravlje treba da vam bude uvek na prvom mestu!

Poliklinika Varnava – Vaše mesto zdravlja