Poliklinika Varnava je osnovana 2001. godine.

Kolektiv poliklinike čine iskusni i vrhunski stručnjaci iz oblasti interne medicine, pedijatrije, opšte hirurgije, neuropsihijatrije i radiologije.

Prioritet rada naših lekara je očuvanje i unapređenje zdravlja naših pacijenata, tj. svih članova porodice počevši od prvog dana života do poznih godina.

Mi smo tu da na jednom mestu, u prijatnom ambijentu, objedinimo znanje i iskustvo i da naši pacijenti dobiju brzu i tačnu dijagnozu i adekvatnu terapiju po najsavremenijim medicinskim protokolima uz visoku profesionalnost, ljubaznost i maksimalnu posvećenost našeg osoblja.

Poliklinika Varnava je vaše “MESTO ZDRAVLJA“.

Sa velikim ponosom ističemo činjenicu da je jedan od osnivača Poliklinike “Varnava” doajen srpske interne medicine, prof. dr Ljubomir Hadži Pešić. Radio je kao lekar opšte prakse, internista i kardiolog u raznim ustanovama u Nišu i Niškoj Banji.

Usavršavao se u SAD (Fulbrajtova stipendija), Engleskoj, Zapadnoj Nemačkoj, Norveškoj… U SAD je nostrifikovao diplomu. Više godina bio redovan profesor Medicinskog fakulteta u Nišu, šef predmeta interne medicine i rukovodilac postdiplomske nastave iz kardiologije.

Njegovi studenti su danas i sami profesori, načelnici odeljenja, poznati lekari, i prisećajući se studentskih dana, kao u glas možete čuti kako govore da se radi o pravom profesoru, gospodinu starog kova, blage naravi, ali pravednog prosuđivanja.

Redovan je član Medicinske akademije Srpskog Lekarskog društva i Evropskog udruženja kardiologa. Pisac i glavni urednik velikog broja knjiga, stručnih i naučnih radova. Dva puta dobitnik nagrade grada Niša. Dobitnik povelje Akademije Medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva.

Sve titule i nagrade, međutim, ne mogu zameniti jednostavnu činjenicu da je prof. Hadži-Pešić zaštitno lice niške medicine, otelotvorenje starih i možda već zaboravljenih vrednosti koje su nam danas preko potrebne.

Voljen od pacijenata, koji ga i danas često traže. Sigurni smo, ako bi bilo potrebno u rečnik staviti sliku pored pojma “profesor”, ne bi se iznenadili da tamo zateknemo njegov lik. Nama ostaje da se nadamo da na temeljima “Varnave”, koje je on tako čvrsto i sigurno usadio, nastavimo da gradimo i lečimo po njegovim principima, i u njegovu čast.

Profesore, hvala Vam što ste sa nama.

Naš tim