Novosti

Kako se dijagnostikuje rak dojke

Pravovremeno otkrivanje raka dojke je važno jer je bolest u najranijim fazama moguće izlečiti sa visokim procentom uspešnosti. Postoji više pregleda koji vam mogu pomoći da saznate da li je promena na dojci koju ste pronašli maligna:

  • ultrazvuk dojke
  • mamograf
  • magnetna rezonanca dojke
  • hirurška biopsija dojke

Ultrazvuk dojke – Za bilo kakvu kvržicu ili simptome koje primetite, preporučuje se da odete kod radiologa na temeljan pregled. Ako se primete promene na ultrazvuku, radiolog će vas uputiti kod endokrinog hirurga i odlučiti da li su potrebna dodatna ispitivanja dojke.

U poliklinici Varnava možete zakazati pregled kod naših specijalista radiologije koji imaju višegodišnje iskustvo i uvažavaju veliko poverenje pacijenata.

Mamograf – Ukoliko postoji promena na dojci, vaša dojka je nepravilnog oblika i promena je vidljiva na ultrazvuku, putem mamografa se dobija kompletna slika promene. Ovaj pregled se preventivno preporučuje jednom godišnje ženama preko 40 godina. Mamograf često može rano otkriti rak dojke, kada je mali, pa čak i pre nego što se kvržica može napipati.

Magnetna rezonanca dojke – Lekari mogu preporučiti magnetnu rezonancu u nekim slučajevima. Magnetna rezonanca dojke nije zamena za mamografiju ili ultrazvučni pregled, već predstavlja metodu kojom se mogu dobiti dodatne infromacije o građi dojke ili eventualnim promenama na njoj.

Hirurška biopsija dojke – Core biopsija predstavlja kratku intervenciju uzorkovanja tkiva ili tečnosti iz dojke da bi se odradile detaljne patohistološke analize pod mikroskopom i sva potrebna testiranja. 

Biopsija je jedan od najsigurnijih načina da se dijagnostikuje rak dojke. Izveštaj patologa će potvrditi da li se u uzorku nalaze ćelije raka ili ne.

U poliklinici Varnava, core biopsiju dojke obavlja prof. dr Aleksandar Karanikolić, načelnik odeljenja za hirurgiju dojke Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu.

Ako se dijagnostikuje rak dojke, drugi testovi se rade kako bi se otkrilo da li su se ćelije raka proširile unutar dojke ili na druge delove tela.

Odlučite se na prvi, bitan korak, pozovite nas i zakažite ultrazvučni pregled dojke, ne dozvolite da prođe previše vremena.

U poliklinici Varnava ste u sigurnim rukama.