Novosti

Antiaging tretmani

antiaging tretmani

Antiaging tretmani su nove procedure koje, od sada, možete zakazati u našoj Poliklinici.

U nastavku odgovaramo na pitanja koje su to procedure, ali i kako da znate koji je od navedenih tretmana baš za vas.


MEZOTERAPIJA

 

ŠTA JE MEZOTERAPIJA?

Mezoterapija je nehirurška metoda kojom se u odgovarajući sloj kože ubrizgavaju vitamini, minerali, hijaluronska kiselina i antioksidanti.

ZAŠTO SE RADI MEZOTERAPIJA?

Mezoterapija se izvodi na licu i telu, sa ciljem:

 • Hidratacije i nege
 • Sprečavanja pojave bora
 • Umanjenja već postojećih bora
 • Zatezanja kože lica, vrata i dekoltea
 • Umanjenja otečenosti oko očiju i podočnjaka
 • Uklanjanja znakova umora
 • Uklanjanja celulita
 • Uklanjanja masnih naslaga
 • Sprečavanja gubitka kose

KAKO SE IZVODI PROCEDURA, KOLIKO TRAJE I DA LI JE BOLNA?

Mezoterapija je minimalno invazivna metoda i pacijenti je često opisuju kao bezbolnu ili blago neprijatnu.

Postupak uključuje aplikovanje lokalne anestezije u vidu kreme na tretirano područje, a zatim se, uz pomoć tanke iglice, derma rolerom ili derma penom, mezokokteli unose direktno u mikrocirkulaciju kože, osiguravajući na taj način dopremanje aktivnih supstanci u krv, koje će stimulisati sintezu elastina i kolagena, metabolizam u ćelijama kože, delovati antiinflamatorno i antioksidativno.

Procedura traje 30-45 minuta.

KOJI SU NEŽELJENI EFEKTI MEZOTERAPIJE?

Nakon procedure se mogu javiti blagi otok, crvenilo ili manje modrice koji nestaju u potpunosti za 24-48 sati.

KOLIKO ČESTO TREBA RADITI MEZOTERAPIJU?

Broj tretmana zavisi od indikacije za koju se mezoterapija primenjuje.Postoje različiti protokoli i preparati zavisno od područja koje se tretira i indikacija. Neophodan je konsultativni pregled kako bi se odabrao adekvatan protokol prema potrebama pacijenta.


HIJALURONSKI FILERI

 

ŠTA SU HIJALURONSKI FILERI?

Hijaluronski fileri su gelovi glatke konzistencije koji se sastoje od prirodne hijaluronske kiseline, koja je sastavni deo kože, daje joj volumen, vezuje vodu i hidrira je. Njenim aplikovanjem na potpuno prirodan način se nadoknađuje hijaluronska kiselina koja se gubi starenjem. Koži se vraća volumen, a bore postaju nevidljive ili redukovane.

ZA ŠTA SE KORISTE HIJALURONSKI FILERI?

Hijaluronski fileri se aplikuju u cilju remodelacije delova lica i popunjavanja bora. Kroz godine koža gubi svoju punoću jer se količina hijaluronske kiseline smanjuje. Hijaluronska kiselina koži daje elastičnost i čvrstinu na taj način što vezuje vodu. Mesta gde se aplikuje hijaluronski fileri su:

 • srednji masiv lica (jagodice, podjagodična regija, obrazi i nazolabijalne bore)
 • usne i regija oko usana (pušačke i marionetske bore)
 • linija donje vilice (jawline) i brada
 • slepoočna i čeona regija,
 • vrat.

KAKO SE IZVODI PROCEDURA, KOLIKO TRAJE I DA LI JE BOLNA?

Mesto aplikacije indikuje lekar nakon konsultativnog pregleda i dogovora sa pacijentom, ukoliko je ustanovljeno da ne postoje kontraindikacije za ovu proceduru. Takođe, u različite regije se aplikuje filer različite gustine u cilju prirodnog izgleda i izbegavanja komplikacija. Individualizovani pristup je imperativ, nijedno lice nije isto i svako zahteva posebnu pažnju i pristup.

Procedura kratko traje (15-30 min) uz primenu anestetičke kreme, a i većina hijaluronskih filera u sebi sadrži anestetik, te je procedura minimalno bolna i komforna.

KAKAV JE I KOLIKO TRAJE EFEKAT HIJALURONSKIH FILERA?

Efekat je vidljiv odmah nakon procedure, ali definitivan rezultat se sagledava nakon 2 nedelje koliko je potrebno tkivu da se potpuno oporavi nakon intervencije, kao i hijaluronu da se adekvatno pozicionira. Nakon tog perioda može se u istu regiju dodatno aplikovati hijaluron, ranije nije preporučljivo.

Trajanje hijaluronskog filera zavisi od gustine filera (regija indikuje gustinu), brzine metabolizma pacijenta, izlaganja višim temperaturama i dr.

KOJI SU NEŽELJENI EFEKTI I KONTRAINDIKACIJE ZA PRIMENU HIJALURONSKIH FILERA?

Modrice i otok su moguće propratne pojave i povlače se potpuno kroz nekoliko dana.

Kontraindikacije su različite autoimune bolesti (lupus, reumatoidni artritis…), aktivni zapaljenski procesi na koži, aktivna infekcija, aktuelna terapija nekim lekovima, alergijske reakcije na hijaluronsku kiselinu ili anestetik, onkološka oboljenja.

DA LI SE HIJALURONSKI FILERI MOGU KOMBINOVATI SA DRUGIM ESTETSKIM I ANTIAGING PROCEDURAMA?

Hijaluronski fileri se mogu kombinovati i sa ostalim antiaging procedurama što doprinosi njihovom dužem trajanju i  ispoljavanju maksimalnog potencijala.


PRP – VAMPIRSKI TRETMAN

 

ŠTA JE PRP TRETMAN?

PRP tretman je najadekvatnija stimulacija kože prirodnim putem, zahvaljujući mnogobrojnim faktorima rasta iz trombocita koje dobijena plazma sadrži. Sopstveni koncentrovani  faktori rasta stimulišu obnavljanje volumena kože, remodeliranje kolagena i stvaranje novih krvnih sudova u koži i kosi. Ovaj tretman se može primeniti na licu, vratu, šakama i kosi.

ZA ŠTA SE KORISTI PRP?

PRP je procedura koja se koristi za:

 • poboljšanje stanja kože i ujednačavanje tena,
 • uklanjanje sitnijih bora i podmlađivanje,
 • terapiju ožiljaka,
 • stimulaciju folikula dlake čime se poboljšava kvalitet kose i sprečava njen gubitak i često se koristi u lečenju opadnja kose.

KAKO SE IZVODI PRP TRETMAN?

Procedura se izvodi centrifugiranjem krvi pacijenta. Posebno namenjeni kitovi za ovu proceduru koji se koriste sadrže gel sa aktivnom supstancom koja aktivira trombocite da otpuštaju  faktore rasta. Nakon toga, dobijena plazma se aplikuje u kožu na tretiranoj površini tehnikom mezoterapije. Aplikovani trombociti otpuštaju  faktore rasta tokom 7 do 10 dana od uradjenog tretmana. Prvi rezultati PRP tretmana mogu se očekivati nakon 2 nedelje od obavljenog tretmana.

KOJI SU NEŽELJENI EFEKTI PRP TRETMANA I KOLIKO ČESTO SE MOŽE IZVODITI?

Nakon procedure se mogu pojaviti manje modrice, a izuzev toga ne postoji nikakva mogućnost razvijanja alergijske reakcije jer se koristi sastavni deo sopstvene krvi.

Indikacije za ovu proceduru određuju i broj ponovljenih tretmana, kao i vremenski razmak između njih. Kod terapije ožiljaka preporučuje se razmak 1 do 3 meseca između tretmana, a ukoliko se trerman sprovodi radi nege i uklanjanja prvih znaka starenja, dovoljno je tretman ponavljati jenom do dva puta godišnje.


BOTULINSKI TOKSIN

 

ŠTA JE TRETMAN BOTULINSKIM TOKSINOM?

Ova procedura je u estetskoj medicine veoma popularna, potpuno sigurna i najefikasnija u otklanjanju  bora nastalih usled aktivnosti mimičnih mišića, kao i za lečenje hiperhidroze (prekomernog znojenja).
Botulinski toksin se decenijama koristi kako u terapiji migrene i različitih spastičkih poremećaja u nerurologiji, tako i u estetskoj medicini i usled toga je prošao opsežna ispitivanja što ga čini potpuno bezbednim preparatom.

U KOJIM REGIJAMA SE PRIMENJUJE BOTULINSKI TOKSIN?

Najčešća primena botulinskog toksina je u regiji čela, između obrva i oko očiju (crow’s feet), u tim regijama nastaju bore pri ekspresiji emocija (tzv. mimične bore).Ovom procedurom se može korigovati i asimetrija obrva ili kapaka i nastanak dubokih bora.

U slučaju hiperhidroze (prekomernog znojenja), botulinski toksin se aplikuje u predeo pazuha, sprečava inervaciju znojnih žlezda i privremeno zaustavlja proces znojenja

KAKO SE IZVODI TRETMAN BOTULINSKIM TOKSINOM?

Nakon konsultativnog pregleda i procene na kojim mestima će se aplikovati botulinski toksin, vrši se njegovo ubrizgavanje u mišić, nakon 3-5 dana počinje relaksacija mišića i pri mimici bore više nisu vidljive ili su znatno redukovane. Svoj maksimalni efekat botulinski toksin ispoljava 2 nedelje od aplikovanja. Trajanje procedure je 15-20 minuta. Procedura je bezbolna i nema perioda oporavka.

KOLIKO TRAJE EFEKAT BOTULINSKOG TOKSINA?

Trajanje efekta botulinskog toksina je u predelu mimičnih mišića individualno u rasponu od 3 do 6 meseci, ponavljanjem procedure efekat postaje duži.

U terapiji prekomernog znojenja efekat je od 6 meseci do godinu dana.