Novosti

Zašto su medicinske sestre srce zdravstvene zaštite

Svake godine 12. maja obeležava se Svetski dan medicinskih sestara. Ovaj datum je izabran u znak sećanja na Florens Najtingejl – britansku medicinsku sestru, začetnicu modernog sestrinstva kao priznate profesije, koja je bila rođena na ovaj dan.

Ovogodišnji slogan SZO glasi: “Naše medicinske sestre. Naša budućnost.” Ovom porukom SZO želi da uputi zahvalnost medicinskim sestrama i istakne njihov značaj u procesu lečenja i ozdravljenja. Period pandemije, sa velikim brojem hospitalizovanih pacijenata, za njih je bio posebno stresan i izazovan jer su pored zdravstvene nege, pacijentima i njihovim porodicama pružale i ogromnu emocionalnu podršku.

Profesionalizam, odgovornost i empatija

Složićemo se da je posao medicinskih sestara izuzetno naporan, ali njihova najveća nagrada je posmatranje pacijenata koji nakon oporavka napuštaju bolnicu zdravi i spremni da nastave sa svojim omiljenim aktivnostima.

One su lica koja prvo ugledate kada dolazite na pregled, lečenje ili intervenciju. Medicinske sestre pokrivaju sve segmente lečenja – od evidencije o istoriji bolesti, infuzija, injekcija, do davanja terapija u bolničkoj sobi.

One spremno odgovaraju na sve izazove profesije i potrebe pacijenata. Osim nege pacijenata i mnogobrojnih aktivnosti koje su u sklopu njihovog humanog poziva, kontinuriano unapređuju svoje znanje i veštine pohađajući stručne edukacije.

Njihov rad u koordinaciji sa lekarima i ostalim kolegama daje najbolji rezultat kako bi svi zajedno učinili ono što je najbolje za svakog pacijenta. Timski rad i međusobno razumevanje su ključni kako bi jedni drugima pružili podršku u izazovnim trenucima.

Hvala vam, drage naše koleginice, želimo da znate koliko smo ponosni na vas!