Novosti

Kako možemo zaštititi naše mentalno zdravlje?

Živimo u doba neizvesnosti, stalnih promena na svim nivoima čovekovog postojanja.

Naučnici potvrđuju klimatske promene, koje su poslednjih godina tako očigledne, a koje suptilno utiču na naše fizičko i psihičko zdravlje.

Kao da to nije dovoljno, koronavirus nas je zadnje dve godine još snažnije gurnuo u taj osećaj neizvesnosti, nesigurnosti i beznađa. Još nismo stigli da se oprostimo od pandemije i zalečimo njene posledice, a već bivamo uznemireni informacijama o ratnim sukobima u neposrednom komšiluku.

Sve ovo utiče na mentalno zdravlje ljudi, posebno onih koji već žive sa stanjima kao što su razne vrste anksioznosti i OKP (Opsesivno kompulsivni poremećaji).

Zabrinutost zbog loših vesti je razumljiva, ali za mnoge ljude to može pogoršati postojeće probleme mentalnog zdravlja. Zabrana kontakata, fizička distanca, higijenske mere, lokdaun, zatvorene škole i firme, sve ono što utiče pozitivno na psihičko zdravlje, bilo nam je ograničeno u jednom periodu i sasvim je očekivano da su posledice toga i kod zdravih ljudi vidno poremećena veza između uma i tela.

Strah od gubitka kontrole, nemogućnost tolerisanja neizvesnosti, uobičajene su karakteristike mnogih anksioznih poremećaja. Zato je razumljivo da se mnogi pojedinci sa već postojećom anksioznošću trenutno suočavaju sa većim izazovima.

Važno je biti informisan o tome šta se dešava u zemlji i svetu, ali je te informacije neophodno ograničiti. Postoji realna verovatnoća da se osoba predozira neprijatnim vestima, a samim tim akumulira preveliku količinu straha sa kojom se teško izbori i koja neminovno dovodi do napada panike ili nekog sličnog nepoželjnog ponašanja.

Jako je bitno prepoznati znake mentalnog disbalansa, jer se sve brže rešava ako se određene mere preduzmu blagovremeno.

U vremenu u kom živimo potrebno je negovati svoju mentalnu higijenu.

Ubrzani način života ne ostavlja nam dovoljno prostora da realno sagledamo svoj unutrašnji svet od koga zavisi čitavo naše bitisanje. Zato je dobro s vremena na vreme posavetovati se sa stručnim licem koje će nepristrasno sagledati nas i našu situaciju i pomoći nam da lakše prebrodimo eventualne mentalne krize.

U našoj poliklinici na odeljenju neuropsihijatrije očekuje Vas prijatna atmosfera u kojoj ćete se osećati opušteno i sigurno u svetlu potpunog odnosa poverenja i diskrecije. Naši eminentni stručnjaci iz ove oblasti su spremni da izađu u susret svakom vašem problemu ili životnoj nedoumici.