Novosti

Spremite se za bezbrižno putovanje

Svima nam je potreban odmor od svakodnevice u vidu odlaska na putovanje, da telu i umu damo oduška. Neki vid restarta organizma je neophodan kako biste prikupili energiju za ostatak godine.

Kada dođu ti dani kojima se čitave godine radujete, izuzetno je važno da tada budete zdravi i raspoloženi kako bi vam zasluženi odmor u potpunosti prijao.
Iz tih razloga, naš je savet da se pripremite pre nego što krenete na put tako što ćete poneti sa sobom neke osnovne stvari za bezbrižan boravak na izabranoj destinaciji.

Putovanja, bez obzira da li su kratka ili duga, proširuju mentalne vidike, osvežavaju život, ali mogu biti i prepuni rizika za razne povrede, bolesti i druge neprijatne situacije. Zato je naš savet da budete spremni na sve eventualne neprijatnosti u vidu stomačnih virusa, alerija, ujeda, i da ne dozvolite da vam one pokvare odmor. Krenite na put spremni, sa svojom putnom apotekom, koja treba da sadrži:

1. Tablete protiv mučnine, koja može da se javi usled dužeg puta.

2. Kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom minimum 30.

3. Tablete ili sirup protiv visoke temperature su obavezni u priručnoj apoteci.

4. Antibiotska krema je jako korisna ukoliko se javi neka kožna infekcija, što je na moru jako česta pojava.

5. Lekovi protiv alergija su obavezan prtljag, jer su na moru alergijske reakcije veoma česta pojava. Zato potražite na vreme od vašeg lekara da vam preporuči neki sirup sa antihistaminikom za svaki slučaj.

6. Kapi za nos su preporučljive kod manjih prehlada, tako da i njih možete uvrstiti u svoju putnu apoteku.

7. Kapi za oči mogu umiriti alergijsko zapaljenje konjuktive koje se često dešava na moru usled ronjenja otvorenih očiju ili dodirivanja očiju rukama koje su često u pesku, morskoj vodi…

8. Sredstva koja nadoknađuju tečnost takođe treba spakovati.

9. Antiseptični rastvor je korisno imati na odmoru ukoliko dođe do neke posekotine, pa je dobro spakovati povidon jod ili hidrogen od 3%.

10. Par flastera i zavoj su obavezni deo ove sigurnosne torbice.

Napomenuli bismo da ako već imate određene zdravstvene probleme, pametno bi bilo da ponesete neki izveštaj od vašeg lekara sa opisom svog stanja i svih lekova koje koristite u terapiji.

Pripremite se na vreme i budite bezbrižni na vašem odmoru.