Novosti

Kako se hraniti zdravo i nakon leta?

Kako se hraniti zdravo i nakon leta?

Leti su nam pune pijace zdrave hrane, raznovrsnog svežeg voća, povrća i sve to nam je na dohvat ruke. Tokom leta, sama vrelina sunca na nas utiče da se hranimo laganije, samim tim i zdravije.
Ali, kako ulazimo u hladnije dane, spontano nam organizam traži da se zagrejemo, ponekad i tako što uzimamo više hrane, uglavnom manje zdrave ili sa više šećera, koji u nama proizvodi trenutni osećaj zadovoljstva.
Trebalo bi da se vodimo onom poznatom floskulom – bolje sprečiti, nego lečiti i da na vreme obratimo pažnju na spontanu promenu ishrane koja se dešava u ovo doba godine. Potrebno je da izbalansiramo obroke kako se užitak koji imamo u hrani ne bi pretvorio u osećaj krivice u vidu prekomerne težine, koja opet donosi izvesne zdravstvene probleme.

Šta možete trenutno uvrstiti u svoju ishranu?

● Trudite se da svakog dana pojedete 5 komada voća ili povrća. Postoji puno zdravih načina da se konzumiraju, bitno je da ih uvrstite u vaš svakodnevni meni. Tako ćete organizmu obezbediti dovoljno hranljivih materija i izbeći napade gladi i posezanje za brzim, nezdravim zalogajima.
● Sve namirnice koje se svrstavaju u junk food bi trebalo da smanjite koliko god možete, jer time smanjujete i prisustvo trans masti i drugih štetnih sastojaka, koji
mogu dalje uticati na zdravlje vašeg organizma.
● Jako važna stvar je i držati se određenog vremena za obrok. U letnjem periodu želimo da što više budemo napolju i tada nam obroci nisu u isto vreme, ali su makar laganiji i zdraviji. Kako se fizičko kretanje smanjuje u hladnijim danima, veoma je važno organizovati raspored koji će vam pomoći da se držite plana ishrane.

Kao što vidite, postoje univerzalni saveti za održavanje zdravog balansa u ishrani, ali kako je svaki čovek priča za sebe, sa svojim dnevnim navikama, poslovnim i drugim obavezama, genetskim predispozicijama, uvek je najbolje rešenje savetovanje sa nutricionistom koji će primeniti individualni pristup, uzimajući u obzir celokupno zdravstveno stanje pacijenta.

Pozovite nas i zakažite svoj termin kod našeg nutricioniste, jer vaše zdravlje više vredi od tog burgera kome ne možete da odolite!
018/4520-360
018/4520-361
018/4520-362
Poliklinika Varnava – Vaše mesto zdravlja!