Novosti

Pravilna ishrana – Kako da budete jači od svih izazova

pravlina ishrana

Ukoliko ste se odlučili da vodite računa o ishrani, ali niste jak karakter, pogledajte savete koji će vam pomoći da vaš put do cilja bude uspešan.

Postavite sitne, realne ciljeve

Postavljanje realnog cilja od krucijalnog je značaja kako biste pratili svoj napredak i kontantno bili motivisani i voljni da istrajete.

Najbolje da ne pravite dugoročne ciljeve jer vas to može zavarati da mislite da imate dovoljno vremena, već napravite kratkoročne ciljeve koji će vas konstantno držati motivisanim.

Na primer,  postavite sebi izazov da istrajete dve nedelje. Kada budete shvatili da ste to lako savladali, produžite izazov na još dve nedelje. Tada već možete videti i prve rezultate koji dodatno motivišu da nastavite sa dobrim navikama.

Korak po korak

Nemojte odmah početi sa drastičnim merama jer će vaš organizam biti u stanju šoka. Na primer, ukoliko ukinete slatkiše, nemojte odmah i hleb, sačekajte malo da se organizam adaptira. Kada je u pitanju trening, krenite prvo sa šetnjom, brzim hodanjem, pa malo kasnije sa jačim treninzima. Fokus na jednu po jednu stvar vodi do uspešnog savladavanja koraka.

Pravilna ishrana, ne izgladnjivanje

Pravilna ishrana podrazumeva redovne, balansirane obroke, nikako izgladnjivanje.  Ukoliko želite zdravo da smršate, fokus je na promeni navika i zdravom načinu života.

Vrlo je važno da vam ishrana bude bogata proteinima, ugljenim hidratima kao i mastima. Način kombinacije namirnica zavisi od vaše visine, težine, fizičke aktivnosti, kao i zdravstvenog stanja. Zato je uvek bitno da se posavetujete sa stručnim licem, nutricionistom i endokrinologom, pre nego što krenete u promenu ishrane i načina života.

Hrana je ta koja daje energiju, zato je bitan i pravilan raspored konzumacije kako bi se izdržao dan, a i fizička aktivnost.

Pravilno vežbanje

Ne forsirajte se. Vašem organizmu i mišićima je potreban odmor. Možete krenuti sa 6 treninga nedeljno, ali ćete se vrlo brzo umoriti, a možda i povrediti jer vam se organizam nije postepeno adaptirao. Dakle, umerena fizička aktivnost i zasluženi odmor.

Kvalitetan san

Spavanje je takođe važan deo vašeg oporavka i pomaže u ukupnom procesu gubljenja težine. Trudite se da spavate najmanje 7 sati svake noći, kako biste bili sigurni da je vaše telo odmorno, da je nivo stresa nizak, a nivo energije visok. Kada se dovoljno naspavate, bićete motivisaniji za dalje napredovanje.

Ne opterećujte se

Najbolji rezultati dolaze kada ste istrajni u svojoj odluci. Ovo ne znači da ne smete da nekad skrenete sa puta, ali je dosta važno da kad napravite grešku, nastavite dalje i ne vraćate se na staro.

Najbolji način da ostanete dosledni je da s vremena na vreme dozvolite sebi da uživate u svojoj omiljenoj hrani. Jednom nedeljno sebi dajte oduška i tzv. cheat day.

Zakažite konsultacije kod našeg nutricioniste, koji vam može dati savet iz prve ruke.

018/4520-360

018/4520-361

018/4520-362

Poliklinika Varnava – Vaše mesto zdravlja