Novosti

Razgovor sa psihijatrom ne treba biti tabu tema

Iako je jedna od odlika savremenog društva visoki stepen tolerancije i poštovanje različitosti, ipak su neke teme i dalje tabu. Jedna od njih su i mentalni poremećaji i psihičke tegobe.

Ova tema ne bi trebala da bude oblast o kojoj se manje priča nego o ostalim segmentima ljudskog života, obzirom da ćutanje o problemima ove vrste ne doprinosi borbi za ozdravljenje, dok je prihvatanje da problem postoji veoma značajno.

Suočavanje sa sopstvenim strahovima jedino može trajno pomoći. U početku može biti zastrašujuće kada otvoreno govorimo o svojim iskustvima, razmišljanjima, potrebama, ali i to je veština koja se vežba, veština oslobađanja sopstvenog bića.

Treba imati na umu da dokle god smo živi postoji prostor za boljitak, za nove početke nikad nije kasno i to nije samo još jedna floskula već velika istina. Prihvatanje sebe u ovom trenutku i lagano popravljanje poimanja okoline i raznih životnih situacija nije lak posao, ali uz adekvatnu pomoć može biti puno jednostavnije.

Činjenica da živimo u nesigurnim vremenima, dovodi do toga da je sve više ljudi koji teško izlaze na kraj u borbi sa svakodnevicom.

Ponekad se smatra slabošću kada pokazujemo sopstvenu ranjivost, u šta spada i priznanje da imamo psihičkih teškoća, ali u praksi je upravo suprotno – to često bude osnažujuće iskustvo i za onoga ko ima problem i za njegovo okruženje.

Jako je bitno da promenimo način na koji razgovaramo o problemima, budemo otvoreniji i bez predrasuda, jer samo potpuno iskreni možemo olakšati uočavanje simptoma terapeutu, njihovo razumevanje i adekvatnu terapiju.

Kada rešimo da obavimo razgovor sa terapeutom, komunikacija i odnosi sa našom okolinom se menjaju na bolje. Prvi koraci nisu laki, ali postepeno razumevanje i međusobno poverenje između pacijenta i stručnog lica neizostavno dovode do napretka.

Iako to zvuči paradoksalno na prvi pogled, ljubav prema sebi se dodatno motiviše izlaženjem iz zone komfora, a psihoterapija predstavlja jedan od najboljih načina da se ova ljubav obnovi i osnaži. Mentalna higijena kao higijena duha, predstavlja pandan higijeni tela koja se podrazumeva.

Zato odvojite vreme za svoj unutrašnji prostor, za svoju dušu i psihu i zakažite termin kod naših proverenih specijalista iz oblasti psihoterapije.